Ska Faktor: ära joo, ära suitseta!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ska Faktor
Ska Faktor Foto: Erakogu
Ska Faktor

sai valmis uue singli «Ära Joo, Ära Suitseta». Loo eesmärk on koputada kõigi inimeste südametunnistusele.

Kindlasti tekib inimestel küsimus, kes või mis on Ska Faktor, et seda neile ütlema julgeb tulla.

«Asja ei tohiks võtta nii, et me ise oleme musternäidised ja ei pruugi tilkagi alkholi ega tõmba mahvigi suitsu,» pajatab Emil Oja BGM Records-ist.

«Muusikal on alati olnud suur võim, ehk aitab see võim ka sööbida sügavale inimeste ajju ning see sõnum jääks igapäevaselt kummitama. Kui ikka tänava peal ümisema hakkad, siis on meie ülesanne täidetud.»
«Pigem oleks meie sõnum selline, et käituge meie sõnade, mitte meie tegude järgi.»

Ska Faktoril on peatselt plaanis teha ka muusikavideo, mis näitab joomise ja suitsetamise varjukülgi.

Kes või mis on Ska Faktor?

Ska Faktori kutsus ellu bassimees Dmitri Gornakov, kes pakkus välja idee teha ska muusikat. Algselt oli ansamblis seitse liiget: Rebecca Kontus/laul, Taavi Otsus/tromboon, Märt Ääremaa/saxofon, Peep Geraštšenko/trompet, Juss Kaarepere/kitarr, Dmitri Gornakov/bass ja Elvis Jakobson/trummid.

Esialgu alustati tuntumate ska bändide coveritest ja klubimängude tõttu ka klassikalisest eesti disco ja tantsumuusikast. Sel perioodil tehti noore ansamblina suhtelislet palju kontserte, mis esmatähtsuselt andis liikmetele ühise muusikalise hingamise.

Otsimiste tee ja enese leidmine on iga ansambli juures väga keeruline osa. Alati tekib küsimusi, alati on kõrghetki ja madalseise ning kõige rohkem ilmselt eneses kahtlemist.

Niiviisi tegi aeg omad korrektuurid ja aasta 2006 augustist otsustati edasi minna kuuekeisi. Lahku mindi sõbralikult ning otsus oli tingitud muusikalistest erimeelsustest.

Lauljaks sai Taavi Otsus. Kohe salvestati ka esimene singel mille nimeks sai «Isemoodi Tüdruk«. Algselt Balti Uue Muusika Edetabeli jaoks salvestatud lugu saavutas üsna palju. Laul tuli R2 Top 20-s esimeseks ja saavutas sellega ka nädala demo tiitli ning kokkuvõtteks suutis tabelis püsida ligikaudu 33 nädalat.

Kohe oktoobrist aga sattus teele väike komistuskivi. Peep ja Taavi pidid minema sõjaväkke ja tuli teha paus kuniks nad tagasi olid. Vahepeal elas singel oma elu ning kogus tuntust ja ansambli ülejäänud liikmed said aeg-ajalt kokku, et uusi ideid luua ning bändi ikka soojas hoida.

Kui Peep ja Taavi naasesid sõjaväest oli olukord ehk pisut nukker, sest tahtmine teha oli suur aga võimalusi selleks kippus nappima. Aga täiesti ootamatul tabas bändi hea uudis. Neid märkas mänedžer Emil Oja ning soovis teha ansambliga koostööd. Selle tulemusena anti peagi välja teine singel mis on Rein Rannapi loo «Käime Koos» ska versioon.

Samal ajal hakati mõtteid mõlgutama ka esikplaadi poole, sest materjal ja võimalused selleks olid olemas. Plaat saigi salvestatud 2007 a. augustis ja septmbris Erki Sepa stuudios ning debüüdi nimeks sai «Aeg On Uus», mis oma ideelt oleks justkui vaade tagasi aega milles kunagi oldi, et näha aega milles hetkel ollakse.

Mis Ska Faktorist edasi saab, näitab aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles