Ühe mehe riik ei saa Snowdenile asüüli anda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden plakatil
Edward Snowden plakatil Foto: SCANPIX

Suurbritannias Shetlandi saarestikus asuva Forviki saare «ainuvalitseja» teatas, et tema riik ei anna nuhkimisinfo lekitajale, ameeriklasele Edward Snowdenile asüüli.

Forviki saare peaministri ametis tegutsev Stuart Hill edastas teate, et ta ei saa Snowdenit vastu võtta, kuna kohalik lennukite õhkutõusmise ja maandumise rada on suure lennuki jaoks liiga lühike, edastab The Guardian.

Teada on, et Snowden on seni Venemaal Moskvas Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Stuart Hill kuulutas Shetlandi saarestikku kuuluva Forviki saare iseseisvaks 21. juunil 2008. aastal.

Hilli sõnul on Shetlandi saared olnud ei kellegi maa alates sellest, kui Taani kuningas Christian I pantis saared Šotimaa kuningale James III 1469. aastal. Nimelt lubas Christian I oma tütre Margarete naiseks Šotimaa tulevasele kuningale James III. Nende abielu sõlmiti siis, kui James oli 16-aastane ja Margarete 13-aastane. Taani kuningal aga ei olnud tütrele kaasavara anda, selle tõttu andis ta pandiks Shetlandi ja ka Orkney saared. Ajalooallikate andmetel liitis Šotimaa Shetlandi saared endaga 1472. aastal.

Hilli kinnitusel ei saanud Shetlandi saartest kunagi ametlikult Šotimaa osa, mille tõttu ei kuulu need siiani mitte kellelegi.

Forviki riigil on oma raha, mis on gulden ja see on seotud kullaga. Üks Forviki gulden on umbes 73 eurot.Samuti on saareriigil oma lipp ja moto.

Snowden on palunud asüüli 27 riigist. Mitmete Euroopa riikide kõrval ka Indiast ja Brasiiliast, mis asüülitaotluse tagasi lükkasid. Snowdeni lootus asüüli saada kasvas, kui Venezuela ja Nicaragua turvapaika pakkusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles