Orquesta Buena Vista Social Club® tuleb Tallinnasse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orquesta Buena Vista Social Club®
Orquesta Buena Vista Social Club® Foto: promo

4. novembril esineb Nokia Kontserdimajas taas maailmakuulus kuuba muusikutest koosnev ansambel Orquesta Buena Vista Social Club®.

Orquesta Buena Vista Social Club® käis Eestis esinemas 2010. aasta kevadel, mil andis Nokia Kontserdimajas väljamüüdud kontserdi.

«Kuuba soe, igatsev ja tantsuline muusika meeldib kuulajatele maailma igas nurgas ning seda ka Eestis, mida tõestas kolm aastat tagasi täis saalile läinud kontsert Tallinnas. Usun, et kuulsad kuuba muusikud suudavad oma tõelise kire ja armastusega ka seekord meie publikule pakkuda palju sooja ja päikeselist muusikat novembri sügiseõhtusse,» sõnas Live Nation Baltics peapromootor Eva Palm.

Buena Vista Social Club oli algselt 1940datel aastatel Havannas populaarseks Kuuba muusikute kohtumispaigaks.

1990ndatel aastatel taaselustasid Buena Vista Social Club muusikud koostöös tuntud ameerika kitarristi, laulja ja helilooja Ryland Cooderiga unustusse vajunud kuuba muusikastiilid, lindistades albumi, mis saavutas kohe ülemaailmse edu.

Järgnesid kontserdid  Euroopas ja Ameerikas ning samal ajal valmis ka Wim Wandersi dokumentaalfilm «Buena Vista Social Club». Buena Vista Social Clubist sai muusikamaailma fenomen. Tänapäeval jätkab praegune ansambli koosseis eelkäijate traditsioone.

Kõigil Orquesta Buena Vista Social Clubi liikmetel on oluline osa Kuuba muusikas, igal neist on enda nägemus  ja tõlgendus Kuuba muusikastiilidest, olles jätnud individuaalse jälje son, danzón, cha cha cha, bolero ja Kuuba jazzi arengusse.

Kollektiivi liikmed on aastakümnete jooksul lihvinud oma oskusi, minetamata enda kirge muusika vastu – just seetõttu annab iga kord silmapaistev ansambel geniaalseid muusikuid eriliselt elujõulise etteaste.

Orquesta Buena Vista Social Club «viib atmosfääri hingetukstegevale tasandile», «jättes publiku lummatuks» - nii kirjeldavad kuulsa Kuuba kollektiivi loomingut maailma juhtivad väljaanded.

Ka viimased aastad on orkestrile väga edukad olnud. Väljamüüdud kontserte on antud tuntud kontserdisaalides üle maailma, näiteks Pariisi Olympias, Londoni Royal Albert Hallis, Barcelona Liceus, Viini Konzerthauses ning Buenos Airese Luna Parkis.

Nokia Kontserdimajas 4. novembril toimuval kontserdil astuvad 12-liikmelises koosseisus üles «Buena Vista Social Club» filmis osalenud muusikud: lautovirtuoos Barbarito Torres, trompetist Guajiro Mirabal ja suurepärasest tromboonimängijast ansambli muusikaline juht Jesus «Aguaje» Ramos.

Kollektiivi kuuluvad teiste hulgas ka vaimustavad vokalistid Carlos Calunga ja Idania Valdés, klaverivirtuoos Rolando Luna ning trompetimängija Guajirito Mirabal (Guajiro Mirabali lapselaps), kes esindab Kuuba muusikute nooremat generatsiooni.

Novembris saab publik Tallinnas nautida ka kahe erikülalise etteasteid, lavale astuvad originaalse Buena Vista Social Clubi liikmed - Omara Portuondo ja Eliades Ochoa.

Laulja Omara Portuondo on laulnud ja esinenud ajast, mil ta oli teismeline 1940ndate Kuubas.Tema viimane sooloalbum «Gracias» võitis Ladina Grammy auhinna, ning nagu ajaleht The New York Times on kirjutanud, pole aastad Portuondo vokaalsele võimekusele liiga teinud: «Tema hääl… on rikas, kujunditest pungil, dünaamiline ja ikka veel pehme.»

Teist erikülalist, Eliades Ochoa’d loetakse kõigi aegade üheks tähtsamaks sonero'ks (salsa muusika improviseeriva stiiliga esilaulja). Tema kauboimüts ja unikaalne harmooniline kitarr, millel topelt-keelte kõla, on saanud mehe tunnusmärkideks.

Nokia Kontserdimajas 4. novembril toimuval kontserdil kõlavad Havanna vanameistrite esituses kuulsaimad Buena Vista Social Clubi palad.

Piletid on müügil Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti.

 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles