Tais keelati kosmeetiline kastreerimine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai ladyboyd
Tai ladyboyd Foto: AFP / Scanpix

Tai võimud keelasid haiglatel ja kliinikutel teha kosmeetilist kastreerimist.

Keelu põhjuseks on asjaolu, et paljud sugu muuta tahtvad isikud on selle enda jaoks leidnud kui odava ja kiire variandi, vastupidiselt pikaajalistele soomuutmisoperatsioonidele, kirjutab Reuters.

Tai tervishoiuministri käskkiri sätestas, et kosmeetilist kastreerimist tegevatele arstidele võib määrata kuni kuue kuu pikkuse vangistuse.

«Tegelikult on kastreerimist tegevate arstide jälile raske jõuda. Sugunäärmete kirurgiliselt, keemiliste vahenditega või kiiritades talitlusvõimetuks muutmine võtab aega 15 – 20 minutit ja jälgi on lihtne peita,» lausus tervishoiuspetsialist Tara Chinakarn.

Tai võimude kinnitusel on nende riigist saanud maailma juhtivamaid riike, kus soomuutmisoperatsioone tehakse.

«Tai kohta räägitakse, et seal on rahvastiku hulgas tekkimas niinimetatud kolmas sugu – ladyboyd. Selle tendentsi peatamiseks keelustasime kosmeetilise kastreerimise,» selgitasid ametnikud.

Ametnike sõnul teeb neid murelikuks see, et haiglad on valmis järgi andma moetrendidele ning valmis juba teismelistele poistele 125 dollari (1237 krooni) eest tegema kastreerimisoperatsiooni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles