Surnuks nälginud Briti tüdrukut hoiti kodus vangis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema ja kasuisa näljutasid tütre surnuks
Ema ja kasuisa näljutasid tütre surnuks Foto: SCANPIX
Suurbritannias käib kohtuprotsess vanemate üle, kelle seitsmeaastane tütar mullu mais nälgimise tagajärjel suri.

Birminghamis elanud Khyra Ishaqi ema ja kasuisa, kes kasvatasid veel viit last, hoidsid tüdrukut tema karistamiseks nädalate ja kuude kaupa söömata, kirjutab Times Online.

Lõpuks suri kurnatud laps nakkuse tagajärjel. Arstide sõnul on nad harva näinud nii äärmuslikku nälgimisjuhtumit kui Angela Gordoni ja tema kallima Junaid Abuhamza tütre puhul.

Köögiuks pandi lukku

Pärast lapse surma selgus, et tema kehamassiindeks oli langenud nii madalale, et olemasolevates tabelites pole sellist arvu mainitudki.

Prokurör Timothy Raggatt kinnitas, et peres polnud toidupuudust – külmkapp oli head-paremat täis, aga köögiuksele oli pandud lukk, et lapsed sööki kätte ei saaks. Kui Khyral või teistel lastel siiski toitu võtta õnnestus, peksid vanemad neid kepiga, sundisid õues külma käes seisma või seni sööma, kuni lapsed oksendasid.

BBC andmeil anti lastele aeg-ajalt putru, kuiva leiba ja puuvilja. Nad pidid sööma käte abil pisikeses ülakorruse toas, kus nad kuuekesi elasid.

Raggatti sõnul on tegu mõrvaga, sest ehkki Khyra suri nakkushaiguse tõttu, viis ta selleni nälgimisest tingitud kurnatus. «See on samasugune mõrv nagu siis, kui nad oleksid Khyra surnuks pussitanud, peksnud või kägistanud,» ütles prokurör.

Märtsis poolpaljalt õue

Naabrite sõnul kuulsid nad öösiti laste appikarjeid ning üks neist kinnitas, et nägi ebanormaalselt kõhna Khyrat märtsikuus aluspesu väel maja tagaaias värisemas. Samuti märkasid nad, et lapsed varastavad aiast lindudele mõeldud toitu.

Prokuröri sõnul on väärkoheldud ka pere teisi lapsi. «Lisaks näljutamisele pandi nende kõigi suhtes toime ka vägivalda,» kinnitas ta.

Khyra 34-aastane ema ei tunnista end mõrvas ega viie lapse väärkohtlemises süüdi. Tema elukaaslane ei võta samuti tüdruku tapmist omaks, kuid tunnistab, et on tema õdede-vendadega julmalt ümber käinud.

Lisaks söömata olemisele ei pääsenud lapsed ka kodust välja. Kuus kuud enne oma surma, 2007. aasta detsembris lahkus Khyra vanemate soovil koolist, kuna nood tahtsid teda kodus õpetama hakata. Õpetajaid ega sotsiaaltöötajaid vanemad majja ei lasknud. Ka politseil, kes enne jõule olukorda kontrollida tahtis, ei lubatud siseneda.

Pere oli sotsiaaltöötajatele juba varasemast ajast tuttav, kuid seal toimuvat ei peetud lastele ohtlikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles