Kallid staatuseesemed annavad võimutunde ja võivad muuta korrumpeerunuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallid staatuseesemed annavad võimutunde ja võivad muuta korrumpeerunuks
Kallid staatuseesemed annavad võimutunde ja võivad muuta korrumpeerunuks Foto: SCANPIX

USA Columbia ärikooli uuring näitas, et võim, eelkõige absoluutne võim muudab korrumpeerunuks.

Uus uuring paljastas, et inimesed langevad edu lõksu ning juhipositsioon võib muuta ebaausaks manipuleerijaks, edastab Daily Mail.

Psühholoogide sõnul tuleb end eliidi hulka liigitavate inimeste seas rohkem ette ebaausat käitumist ja petmist.

Ebaausust mõjutab ka ümbruskond ja staatust näitavad esemed.

«Igapäevaelus mõjutab meid ümbruskond, näiteks millised on meie autoistmed, kontorimööbel ning isegi töökoha vastuvõturuum. Neis olev mõjutab käitumist, ka ebaausat käitumist,» selgitas uuringu läbi viinud psühholoog Andy Yap.

Yapi sõnul tekitavad kõikvõimsuse tunde näiteks suured juhtidele mõeldud kirjutuslauad ja nahkmööbel.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et kallite ja eksklusiivsete asjade omamine annab võimutunde. Võim võib aga viia ebaausa käitumiseni.

Sellega on seotud ka inimese välimus. Keskmisest vähem nägusatel on suurem tõenäosus sattuda tööl oma kolleegide kiusamise ohvriks. Samuti on nende seas vähem neid, keda edutatakse.

Esimeses uues uuringus võeti vaatluse alla keskkonnamõjud. Uuriti, kuidas kallis kontorimööbel ja ümbrus mõjutavad psühholoogiliselt.

Teises uuringus aga uuriti, kuidas kallid masinad ja autoistmed mõjutavad omanikku. Uuriti, kas luksulikud autoistmed võivad anda võimutunde ning muuta hoolimatuks.

Yapi sõnul kehtib reegel, et luksulikud ja eksklusiivsed asjad muudavad võimukamaks ning samas teiste suhtes ebaausamaks, andes tunde, et ollakse kõikvõimas nagu «jumal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles