Uuring: t`ai chi aitab suhkrutõbe leevendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T´ai chi harrastajad
T´ai chi harrastajad Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia arstide uurimus näitas, et hiina liikumisõpetus t`ai chi aitab suhkrutõbe leevendada.

Uurijad lasid teist tüüpi suhkrutõve põdejatel 12 nädala jooksul tegeleda t`ai chiga, kirjutab Sciencedaily.com.

Uuring näitas, et selle harrastamine alandas veresuhkru taset ning parandas immuunsüsteemi.

«T`ai chiga tegelemine parandas teist tüüpi ehk insuliinisõltumatut diabeeti põdevate inimeste tervist. Veresuhkru tase näitas normaliseerumist ja vähenes üleliigse suhkru talletumine maksas ja lihastes,» laususid uurijad.

Samalaadse uuringu tegid ka Taiwani arstid, kes võrdlesid kahte katsealuste rühma. Esimeses rühmas oli 30 suhkruhaiguse põdejat, kes harrastasid t´ai chid. Teises, kontrollrühmas oli samapalju inimesi, kes seda haigust ei põdenud.

Tulemused näitasid jällegi, et suhkruhaigust põdevad inimesed, kes harrastasid seda liikumist, suutsid oma haigust paremini kontrollida. Suhkruhaigust mittepõdejatel täheldati südame ja vereringetöö paranemist ning oskust paremini lõdvestuda.

Teist tüüpi suhkrutõppe haigestuvad eelkõige rasvunud vanemaealised inimesed. Selle haiguse puhul toodab kõhunääre vähe insuliini. Seoses insuliini toime nõrgenemisega kudedes ja häirunud eritumisega kõhunäärmest, tõuseb veresuhkru tase. Üleliigne suhkur talletub maksas ja lihastes.

T`ai chi põhikomponentideks on rahulikud ja sujuvad liigutused ning rahulik kõhu kaudu hingamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles