Talgipulbrit sisaldavad hügieenitooted suurendavad vähiriski

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deodorant
Deodorant Foto: SCANPIX

Umbes 40% naisi kasutavad igapäevaseks intiimhügieeniks talgipulbrit. Talgipulbri osakesed võivad imbuda läbi naha, põhjustades põletikku ja luues soodsa keskkonna munasarjavähi arenguks.

Ameerika teadlased kogusid kokku andmeid kaheksast erinevast tööst, püüdes anda vastust seni ebaselgele seosele talgipulbri ning munasarja- ja emakavähi vahelistest seostest. Sellises metaanalüüsis käsitleti kokku andmeid 8525 munasarjavähi diagnoosiga naiselt ning nende talgi kasutamise harjumusi võrreldi 9800 terve naisega, vahendab Menu.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Cancer Prevention Research ning need näitasid, et regulaarne talgi kasutamine pärast vannis või duši all käimist suurendas munasarjavähi tekkeriski 24%.

Inglismaal diagnoositakse munasarjavähki igal aastal enam kui 6000 naisel ning see haigus põhjustab umbes 5% kõigist naiste vähisurmadest. Sümptomid avalduvad sageli alles siis, kui haigus on juba kaugele arenenud staadiumis.

Talgipulbrit valmistatakse pehmest mineraalist magneesiumsilikaadist, kosmeetikavahendites kasutatava pulbri saamiseks seda kuivatatakse ja jahvatatakse. Talgi pisikesed osakesed on võimelised liikuma läbi naha vaagnasse, jäädes kehasse püsima aastateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles