/nginx/o/2008/04/01/29939t1hbc0d.jpg)
Maailma Vähiuuringute Fondi (WCRF) tehtud uurimus näitas, et vorsti söömine kasvatab sooltevähki haigestumise riski.
Uurijate sõnul kasvatab juba 50-grammine vorstiannus vähiriski viiendiku võrra, kirjutab AP.
«Kolme peekoniviilu söömine aga kasvatab sooltevähki haigestumise riski 20 protsenti,» seisab uuringus.
Arstide sõnul kuulub sooltevähk, eriti jämesoole ja pärasoolevähk tapvamate vähiliikide hulka.
WCRFi esindaja Martin Wiseman lausus, et uurijad on aasta-aastalt leidnud ikka rohkem tõendusmaterjali regulaarse vorsti ja singi söömise ning vähkkasvajate vahelise seose kohta.
Lihatoodete liigtarbimine võib tekitada ka mao-, kopsu- ja eesnäärmevähki.
«Eriti ohtlikud on suitsutatud, soolatud ja palju lisaaineid sisaldavad lihatooted nagu singid, peekon, salaami ja hot dog'i vorstid,» lisas Wiseman.
Ka pihvid ja hakkliha kuuluvad riskitoodete alla, kui nende säilimise tagamiseks on lisatud palju säilitus- ja maitseaineid.
Uurijate sõnul on ainus turvaline viis liha säilitada see lihtsalt külmutada.
«Sooltevähi tekke riski saab vähendada liha tarbimisest loobumise või siis minimaalse tarbimisega. Punase liha asemel on soovitav süüa kala ja väherasvast linnuliha, kuid ka proteiinirikkaid vilju nagu oad ja läätsed,» laususid uurijad.
Uurijate sõnul saavad inimesed ise soolevähki haigestumist ennetada.
«Tuleb regulaarselt liikuda, menüü olgu mitmekesine, kuid minimaalse lihakogusega, ning süüa tuleks eelkõige puu- ja juurvilju,» nentisid uuringu teinud.
WCRFi andmetel avastatakse sooltevähki eelkõige üle 60-aastastel.