Galerii: Austraalia farmer leidis kosmoseprügi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Faremr James Stirton leidis kosmoseprügi
Faremr James Stirton leidis kosmoseprügi Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Austraalia ääremaal elav farmer leidis oma maadelt niinimetatud kosmoseprügi.

Farmer James Stirton sõnul on leitud metallkamaka puhul tegemist kommunikatsioonisatelliite orbiidile lennutada aitava raketi osaga, kirjutab Yahoo news.

«Ratsutasin vaatama, mida mu kari teeb ja järsku nägin karjamaal midagi kummalist. Ma tunnen loomakasvatust, kuid ei tea suurt midagi rakettidest. Kuid selle puhul olin kohe kindel, et tegemist on raketi küljest pärineva osaga,» lausus mees.

Austraallase sõnul oli see ümar, seest õõnes ja pealt süsinikmaterjaliga kaetud ese. Stirton kontakteerus USA kosmoseuuringute firmadega, et järsku nemad oskavad teda valgustada.

Nende esindajad selgitasid, et metallosa pärineb kanderaketist.

«Tegelikult pole selles midagi imelikku, et inimesed oma maadelt kosmoseprügi leiavad,» laususid esindajad.

Austraaliasse on ka varem kosmoseprügi sadanud. 1979. aastal kukkus Lääne-Austraalia kaugesse, peaaegu asustamata piirkonda Skylab kosmosejaama osi.

Kohalik omavalitsus saatis siis NASA-le prügiarve ning tollane USA president Jimmy Carter edastas austraallastele vabandused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles