Video: kas kuumal laaval on võimalik kõndida?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas kuumal laaval on võimalik kõndida?
Kas kuumal laaval on võimalik kõndida? Foto: Youtube

Youtube`i videol on näha meest kõndimas Itaalias Sitsiilias Etna vulkaani kuumal laaval.

Geoteadlane uuris, kas tulisel laaval kõndimine on võimalik ja ta kinnitas, et on, edastab Daily Mail.

 USA Denisi ülikooli vulkanoloog Erik Klemetti selgitas oma blogis, et kui kuuma laavat tabab jahe õhk, siis selle pinnale tekib jahtunud tume kiht, mis on üsna kõva ja tugev. Samas säilib see lühikest aega.

 Laava tundub voolavat nagu jõgi, on see siiski viskoossem kui vesi. Selle tõttu kannatab laava välja mõningase surve, kui sellel astuda.

 Laava on sulakivim, mis pärineb vulkaanist. Jahtumisel see kivistub.

 Vulkaanist välja voolates ulatub laava temperatuur 700 – 1200 kraadini.

 Videos on näha meest laaval jooksmas.

Laaval kõndija teeb viimase sammu ning ta jalatsi tallal on näha leeki. Klemetti sõnul võisid mehe jalatsite tallad hakata sulama.

 «Kui vaadata seda videot, siis on näha, et laava voolab aeglaselt ning sellel on tume kiht. See tähendab, et laava on jahtumas. Laava on viskoosne ja suudab kanda inimraskust. Laava on umbes 1000 kraadi ja õhutemperatuur 25 kraadi. Laavale tekib poolvetruv koorik,» lausus teadlane.

 Klemetti lisas, et kui laaval on juba võrdlemisi paks koorik ja inimene astub kiiresti, siis ei ole ohtu, et ta vajuks kooriku all olevasse sulalaavasse.

 Kui aga koorik on ebaühtlane või liiga õhuke, siis võib astuja kuuma laavasse vajuda.

 Klametti selgitas oma blogis ka seda, et kui inimene on vajunud laavasse, siis ta kehavedelikud hakkavad keema ning inimene plahvatab kuumuse tõttu tükkideks.

 Klametti kinnitas, et see video on tehtud Etna vulkaani juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles