Kim Jong-un jagas võimuesindajatele Hitleri «Mein Kampfi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un kindralitest ümbritsetuna
Kim Jong-un kindralitest ümbritsetuna Foto: SCANPIX

USA väljaande Washington Post andmetel jagati totalitaarses Põhja-Koreas poliitikutele ja võimuesindajatele Natsi-Saksamaa kunagise diktaatori Adolf Hitleri raamatut «Mein Kampf».

Seda teost lasi jagada riigijuht Kim Jong-un.

Inimõigusorganisatsiooni New Focus International arvates püüavad Põhja-Korea juhid riiki juhtida Hitleri nägemuse järgi.

See organisatsioon sai oma info Põhja-Koreast põgenenutelt ning Põhja-Koreas Kaesongi tööstuspiirkonnas töötavatelt lõunakorealastelt.

«Mein Kampfi» said vaid selle riigi kõrgeimad riigiametnikud. Põhja-Koreas on enamik välisriikide raamatutest keelatud.

Raporti kohaselt jagas Kim Jong-un seda raamatut oma sünnipäeva auks. Sellised kingitused on poliitilise taustaga.

«Mein Kampfis» on Hitler sidunud oma eluloo ja poliitilised vaated. Hitler kirjutas selle raamatu 1920. aastatel pärast ebaõnnestunud võimuhaaramiskatset vanglas.

Põhja-Korea esindajate sõnul ei ülistatud selle raamatu jagamisega natsismi, vaid harida riigimehi, milline oli olukord Saksamaal pärast Esimest maailmasõda.

Kim Jong-un olevat oma kõnedes rõhutanud, et kui Saksamaa suutis tõusta tuhast, siis suudab seda ka Põhja-Korea. Selle tõttu ärgitas ta ametnikke lugema «Mein Kampfi».

USA väljaanne Washington Post kommenteeris, et Põhja-Korea ametivõimud ei pruugi Hitleri raamatust kasu saada, sest seal on üsna vähe ja ebaselgelt juttu majandusest ja konkreetsetest tegutsemisviisidest, mis võiksid seda totalitaarset riiki aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles