Uues hittdieedis on kaks peaaegu söögivaba päeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uues hittdieedis on kaks peaaegu söögivaba päeva
Uues hittdieedis on kaks peaaegu söögivaba päeva Foto: SCANPIX

Maailmas on levimas uus hittdieet, mis kannab nime LIV Diet, mille käigus saab süüa kõike.

Selles dieedis on kaks peaaegu söögivaba päeva ning viiel päeval nädala saab tavaliselt süüa, kirjutab iltasanomat.fi.

Samas ei pääse dieedi pidajad kalorite arvutamisest: naistel tuleb paastupäevadel langetada energia tarbimine 500 kilokalorini ning meestel 600 kilokalorini.

Paastupäevadel saab süüa ükskõik mida, kuid tarbimine peab jääma 500 kilokalori piiridesse.

Hittdieedi taga on Briti tervisespetsialist Michael Mosley. Tema sõnul toimib see dieet vaid siis, kui normaalse söömisega päevadel ei hakata üle sööma.

Dieet põhineb ideel, et kui  mõnikord anda isudele järele, siis on lihtsam kaalu langetada ning dieedipidaja ei lange niinimetatud yoyo kehamuutuse lõksu.

Kriitikute sõnul ei sobi see dieet neile, kel on harjumus üle süüa.

«Isikutele, kes tarbivad toitu liiga palju, see dieet ei sobi, sest ülesöömine võib veelgi võimenduda. Samas võib see dieet probleemiks olla ka pereinimestele. Kuidas pereema selgitab lastele, et ta sööb nüüd vaid salatit?» tõdesid toitumiseksperdid.

Positiivseks peetakse dieedi juures seda, et see aitab tunda, kuidas tundub nälgimine.

«Paljud peavad dieete, kuid samas ei ole kunagi õiget nälga tundnud. Kui tekib näljatunne, siis aitab see oma keha paremini tunnetada ning organismi sõnumeid kuulda võtta,» selgitasid eksperdid.

Väiksem kalorikogus ei tähenda samas seda, et elutähtsad toitained saamata jääksid.

«Kui osatakse 500 – 600 kilokalorit saada õigetest toiduainetest, on kõik korras. Samas võivad need nii-öelda paastupäevad aidata ka muudel päevadel tarbitava toidu kogust kahandada,» selgitati.

Asjatundjate sõnul peaks deedipidajate menüüs olema valke: väherasvast liha, kanaliha ja kala ning kodujuustu ja kohupiima. Samuti puu- ja juurvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles