Kuninga tänava koolis on Taevi mälestusõhtu

, konkursi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaudia Taev.
Klaudia Taev. Foto: Internet

Täna kell 20, pärast Klaudia Taevi konkursi kolmandat vooru algab Pärnu Kuninga tänava põhikoolis Klaudia Taevi mälestusõhtu, kus esinevad tema õpilased ja õpilaste õpilased.


Taev oli legendaarne nähtus Pärnu kultuurielus ja kogu Eesti kultuurimaastikul. Tema panus meie laulukultuuri oli järjepidev ja kvaliteetne.

Klaudia Taev oli sündinud 1906. aastal Kuressaares. Lapsepõlvele järgnesid õpingud Tallinnas, kus Taev võttis laulutunde omaaegselt laulukuulsuselt, Eesti esimeselt professionaalselt naislauljalt Aino Tammelt, aga ka Aleksander Arderilt, Armanda Abattilt ja Varvara Malamalt. Paraku kaotas Taev haiguse tagajärjel hääle.

Sõja puhkedes emigreerus Taev tollaste kunstiansamblite koosseisus Jaroslavli, kus ta oli Eesti kooride hääleseadja, alustades samal ajal tegelemist solistidega. Jaroslavli päevil võtsid temalt soololaulutunde Georg Ots ja Viktor Gurjev.

1940. aastate lõpp tõi Klaudia Taevi Pärnusse ning Pärnu muusikaeluga jäigi ta seotuks. Õpetaja-hääleseadja oli ta elu viimase päevani, andes tunde rasket haigust trotsides. Taev pannuks ilmselt laulma kogu linna, kui talle oleks selleks voli antud.

Taevi esimesed tööaastad kulgesid Pärnu muusikakooli lauluosakonnas, mis 1948. aastal suleti, hääleseadet ja solistiõpet said temalt tollased Endla teatri opereti- ja draamanäitlejad. Keegi ei oska öelda tema õpilaste arvu, mis ulatub sadadesse.

Taevi õpilaste kontserdid olid alati oodatud ning inimestele läks nende musitseerimine hinge. Klaudia Taevi tööd hinnati alati kõrgelt ning tema nimi omandas Eesti muusikaelus laia kõlapinna.

Estonia teatrisse tööle läksid tema õpilastena alustanud Urve Tauts, Eve Neem, Marvi Taggo, Kai Parmas, Hans Miilberg, Tiina Palmer, Ain Orav, Vladislav Horuženko. Vanemuises laulsid Silvia Vestman ja Ivi Ervin, laulutunde võtsid Taevilt Malle Raid, Asta Vihandi, Elsa Maasik, Endel Simmermann, Peeter Kaljumäe, Varvara Jerilova, Ester ja Johannes Noormägi, Endla Murd ja paljud teised.

Õpetaja Taevi kodu Suur-Jõe tänaval oli üks tollase Pärnu kultuurioaasidest. Humoorika ja seltskondliku inimesena armastas Taev oma verandal korraldada teeõhtuid, mida tema õpilased pikisilmi ootasid, sest just seal oli võimalus end näidata ning esineda nii mõnelegi tuntud muusikategelasele.

Taevi panus muusikaellu jätkub aga tänini. Kuigi õpetaja Taev 1985. aastal manala teele astus, olid tema töö viljad leidnud soodsa kasvupinna.

1996. aasta aprillis, mil möödus 90 aastat Klaudia Taevi sünnist, toimus I temanimeline rahvusvaheline noorte lauljate konkurss. 13 aastat hiljem, 2009. aastal toimub Pärnu rahvusvahelise ooperimuusika festivali raames põhiüritusena VI Klaudia Taevi nimeline rahvusvaheline noorte lauljate konkurss.

Mälestusõhtul Kuninga tänava põhikoolis esinevad Therese Raide, Hans Miilberg, Helin Kapten, Malle Raid, Peeter Kaljumäe, Varvara Jerilova, Benno Margus, Ester ja Johannes Noormägi ja teised. Sissepääs üritusele on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles