Maailmas esimesena mõlema jala siirdamise saanud mehele tehti amputeerimine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurg Pedro Cavadas
Kirurg Pedro Cavadas Foto: SCANPIX

Hispaania Valencia La Fe haigla teatas, et isik, kellele tehti maailma esimene kahe jala siirdamine, kaotas nüüd jalad.

Amputeerimise tingis kõrvalnähuna tekkinud haigus, mille tõttu ta ei saanud enam võtta äratõukamisreaktsiooni ennetavaid ravimeid, edastab BBC.

Arstide sõnul oli ootamatult tekkinud haiguse ravi ellujäämise seisukohalt tähtsam kui jalad.

Kahe jala siirdamine viidi  läbi 2011. aasta juulis kirurg Pedro Cavadase juhtimisel.

Cavadase kirurgidemeeskond oli esimene, mis viis 2006. aastal läbi ka kahe käe siirdamise.

Mees, kes sai kaks uut jalga, on 20. eluaastates. Patsiendi andmete kaitsele toetudes ta nime ei avalikustatud. Mees kaotas mõlemad jalad põlvest ülaltpoolt liiklusõnnetuses.

Cavadasel ja ta 50-liikmelisel meeskonnal kulus kahe jala siirdamiseks rohkem kui kümme tundi. Operatsioonil tuli neil ühendada närvid, veresooned, lihased, kõõlused ja luud.

Uued jalad saanud mees hakkas saama äratõukamise reaktsiooni ennetavaid ravimeid. Hiljem ka immuunsüsteemi parandavaid ravimeid. Ta pidi haiguse tõttu nende võtmise lõpetama.

«Juhtumi puhul, kus siirdatud organ ei ole põhiorgan, langetatakse otsus see eemaldada. Siinsel juhtumil on patsienti tabanud haiguse ravi tähtsam kui jalgade alles jätmine,» selgitas Cavadas.

Hispaania meedia on andnud Cavadasele hüüdnime Imearst, kuna ta on viinud läbi teed rajavaid siirdamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles