Medicid kannatasid rahhiidi all?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medicid kannatasid rahhiidi all?
Medicid kannatasid rahhiidi all? Foto: SCANPIX

Itaalia Firenze pankuri- ja valitsejasuguvõsa Medici esindajad olid jõukad ja võimukad, kuid samas ei säästnud see neid haigustest.

Hiljutine luu-uuring näitas, et Medicite lapsed kannatasid rahhiidi all, edastab Daily Mail.

Hoolimata sellest, et Medicid olid renessansiajastu üks kuulsamaid dünastiaid ning selliste kunstnike nagu Leonardo da Vinci ja Michelangelo patroonid, kannatasid ka nemad vahel alatoitumuse all.

Rahhiiti seostatakse nii alatoitumuse kui ka vaesusega. Samas ei olnud Medicid vaesed, kuid nende lapsed ei saanud sellegi poolest piisavalt süüa.

 Itaalia teadlased uurisid Firenzest San Lorenzo basiilika krüptist välja kaevatud luid.

 Medicide suguvõssa kuulunud Toskaana suurhertsogi Gian Gastone (1671- 1737) luud valiti uurimiseks, kuna neid inimjäänuseid ei oldud varem uuritud ning olid puutumata. Mitmete teiste Medicite jäänuseid olid uuritud juba enne Teist maailmasõda ja võinud saada saastatud.

 Matmispaik leiti juhuslikult  kui eemaldati marmortahvel, mis arvati olevat vaid dekoratiivne plaat. Kabeli põrandast paljastus sissekäik varjatud krüpti.

 Suures sarkofaagis olid suurhertsogi jäänused. Samas oli ka teisi laiali paisatud luid ja inimjäänuseid, mis võisid selliselt jääda alates 1966. aasta Arno jõe üleujutusest.

 Krüptis olid ka laste jäänused, kes olid surres imikust kuni viienda eluaastani. Ust neilt luudelt leiti rahhiidi jälgi.

 Rahhiiti tekitab D-vitamiini puudus.

Ühe luustiku omanik tehti kindlaks ja selleks oli Don Filippino (1577 – 1582). Tal oli ka deformeerunud kolju. Uurijate sõnul tekitas koljudeformatsiooni rahhiit.

«Luuhaiguse põhjustas D-vitamiini puudus. Renessansiajastu ühe võimsama dünastia Medicite lapsed kannatasid selle all,» sõnasid uurijad.

Varasemad uuringud näitasid, et Medici naised andsid lastele rinnapiima kuni teise eluaastani. Laste menüüsse kuulus hiljem enamjaolt «puder», mis valmistati leiva- ja õunatükkide segust.

Sellises menüüs puudus D-vitamiin, mis oli laste kasvuperioodil hädavajalik. Kui lapsed õppisid roomama ja käima, siis D-vitamiini puudusel nende luud kõverdusid.

Krüptist leitud lastel oli isegi koljudel märke rahhiidist.

Medicid nagu enamik tolleaegseid jõukaid hoidsid oma lapsi siseruumides. Lapsed said päikesevalgust väga vähe ning see oli ka üks põhjuseid, miks neil D-vitamiini puudus tekkis.

«Uuring näitas, et isegi kõrgklassi lastel tekkis rahhiit. Medicite puhul olid põhjuseks liiga kaua rinnaga imetamine  ning mitte piisav päikesevalgus,» selgitasid uurijad.

Teadlaste sõnul aitab rahhiiti ennetada nädalas vähemalt kaks tundi päikese käes olemine.

Kui ka Medicite lapsi lubati õue, siis riietati nad pealaest jalatallani, et nad päikese eest kaitstud oleksid.

Uurijad lisasid, et Medicite imikud võisid saada vajaliku D-vitamiini koguse ema rinnapiimast. Samas aga ei pruukinud seda vitamiini olla rinnapiimas piisavalt, kuna ka ema kannatas D-vitamiini puuduse all.

«Renessansi ajastul peeti heledat nahka ilu etaloniks ning selle tõttu välditi päikese käes olemist. See eristas aadlikke ja jõukaid talupoegadest, kes põllul töötasid ning päikesest pruunid olid,» nentisid uurijad.

Naised kasutasid ka nahka heledamaks muutvaid kreeme ja puudreid. Kõige kuulsam neist on Veneetsia oma, mis oli segu äädikast ja pliist.

Samuti võisid Medici naised kannatada D-vitamiini puuduse all ka selle tõttu, et nad olid üsna sageli rasedad, hoidudes siis üldse päikesest.

Medicite dünastia kerkis esile juba 13. sajandil, kuid oma kuulsuse tipul olid nad 15. - 16. sajandil. Suguvõsa meesliin suri välja 1737. aastal kui Toskaana suurhertsog Gian Castone de Medici suri järeltulijateta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles