«Talendijahi» võitja annetab osa rahast puudega lastele

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetult pärast «Talendijahi» saate võitja väljakuulutamist – Jüri ja Marge Vips.
Vahetult pärast «Talendijahi» saate võitja väljakuulutamist – Jüri ja Marge Vips. Foto: Toomas Huik

Tänavuse «Talendijahi» võitja Jüri Vips annetab ema Marge sõnul osa poole miljoni krooni suurusest võidusummast puuetega lastele. Ja seda hoolimata tõigast, et Vipside enda peres kasvab neli last.



Pühapäeva hilisõhtul paiskuvad Kanal 2 menusaate «Talendijaht» finaali lõppedes õhku kuldsed girlandid ning õnnelik poole miljoni krooni võitja, kaheksa-aastane peastarvutaja Jüri Vips astub kõige ette.

Sel ajal kui mõni viie parima seast välja jäänu taamal juba lootusetult nutuvõruga võitleb, on rambivalguses poisi arukas ja õnnelik nägu eriti hästi näha. Kohe astub tema kõrvale mitte vähem õnnelik ema Marge, kes poega – üht neljast – soojalt kallistab.

«Hakkasime emaga arvutamist proovima, nii see huvi numbrite vastu tekkiski,» selgitab Nõmme põhikooli teise klassi õpilane Jüri. «Kui kolmeaastane olin, proovisime arvutada saja piires. Nüüd aga juba miljoni piires. Koolis pani õpetaja mind Miksikese programmi ja hakkasin ka pranglimises (kiir-peastarvutamises – toim) võistlema.»

Eriti meeldib Jürile lünkamine, liitmine, lahutamine ja korrutamine. «Usun, et minust saab tulevikus arvutaja, matemaatik,» ütleb poiss, keda lisaks matemaatikale köidavad ka kehaline kasvatus, ratta- ja kardisõit. «Mu väiksem vend käis kitarritundides ja minagi oskan üht väikest lugu mängida.»

«Talendijahti» soovitas Jüril minna ema Marge Vips. Viimase sõnul mõjutas seda mõnel määral ka mulluse võitja Kadi Liis Saare triumf, kes samuti peastarvutamise kunstiga silma paistis.

«Mäletan, kuidas Jüri tahtis väiksena unejutu asemel hoopis arvutamist,» avaldab ema. «Läksime arvutades plussidega kuni kümne tuhandeni ja tulime siis miinustega alla.»

Marge Vips tunnistab, et emana on erakordselt hea poja andekust kogeda. «Sellist last on väga kerge kasvatada, ta haarab kõike lennult ja on uudishimulik elu väikeste nüansside vastu. Teda paeluvad näiteks sellised küsimused, et kui kaugel asub Kuu, mis on selle ümbermõõt – sõnaga, kõik, mis meid ümbritseb. Ta tahab väga palju teada.»

Proua Vips lisab, et õrna teismeiga ei karda ta sugugi rohkem kui oma teiste laste puhul – Jüri kaks vanemat venda on juba täiskasvanud. «Ma ei usu, et tema teadasaamise huvi tagaplaanile jääb. Küll ta leiab oma väljundi ning arendab seda,» on Marge Vips veendunud. «Eilse seisuga tahtis ta veel kardisõitjaks saada...»

Mida hakkab aga Jüri peale võidurahaga? «Tal on selle suhtes väga ilusad plaanid,» ütleb poisi ema. «Tahtis aidata neid, kes end ise aidata ei saa, puudega lapsi. Sellist võimalust – aidata teisi – ei avane lapsel ju iga päev, ning kindlasti on see tegu poisi ellusuhtumise kujundamisel väga vajalik. Loodan, et temast saab õnnelik inimene.»

Miks just peastarvutajad «Talendijahti» võidavad?

Kadi Liis Saar,
mullune võitja:

Raske öelda, miks just peastarvutajad «Talendijahi» on võitnud. Ilmselt hindavad televaatajad kiiresti mõtlemise, kiiresti otsustamise võimet. Minu meelest on Jüri väga tubli poiss. Nägin teda esimest korda telekast ja olin üsna üllatunud.

Eriline tänu muidugi pranglimise programmi väljamõtlejale Kalev Põldsaarele, tänu kellele oleme nii mina, Jüri kui paljud teised oma võimed üles leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles