Leiti maailma vanim helisalvestis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane David Giovannoni uurimas Edouard-Leon Scott de Martinville`i ülestähendusi
Ajaloolane David Giovannoni uurimas Edouard-Leon Scott de Martinville`i ülestähendusi Foto: AP / Scanpix

Ajaloolane David Giovannoni leidis maailma vanima helisalvestise, mis pärineb 148 aasta tagusest ajast.

Lindistuste algusehetkeks peetakse aastat 1877, kui Thomas Alva Edison talletas fonograafile jupi lastelaulust «Mary Had a Little Lamb», kirjutab AFP.

Nüüd aga tõid helindeid uurivad USA ajaloolased avalikkuse ette 17 aastat enne Edisoni tehtud prantsuse rahvalaulu salvestise.

Selle laulu salvestas prantsuse leiutaja Edouard-Leon Scott de Martinville 9. aprillil 1860. Siis oli Prantsusmaal võimul selle riigi viimane monarh Napoleon III.

Kümnesekundiline lõik laulust «Au clair de la lune» (Kuuvalguses) on Prantsusmaa teaduste akadeemia kinnitusel vanim inimhääle salvestus.

Leiutaja Scott de Martinville ise ei kuulnud mitte kunagi oma helijäädvustist, sest selle kuulamiseks on vaja tänapäeva digitehnoloogiat.

Scott de Martinville kasutas salvestamiseks fonoautograafi nime kandvat seadeldist, mis salvestas häälelained õlilambi tahmaga mustaks tehtud paberile.

17 aastat hiljem kasutusele võetud Edisoni fonograaf mitte ainult ei võimaldanud salvestamist, vaid ka salvestatu korduvesitamist. Edisoni fonograafil oli silindri ümber keeratud tinapaber  ja see töötas samal põhimõttel kui grammofon. Tinapaberi viletsa säilimise tõttu võttis Edison hiljem kasutusele vahasilindrid, mille kestvusaeg oli pikem.

Varajasi salvestisi uuriv USA projekt First Sounds avaldas Scott de Martinville`i poolt talletatu internetis mp-3 kujul. See on kuuldav aadressil firstsounds.org/sounds/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles