Mis päästaks suvepealinn Pärnu?

, Kanal 2 "Krimi" saatejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Kaas.
Imre Kaas. Foto: Kanal 2

Tänast kirjutist alustasin enda jaoks küsimustega: mille või kelle järgi Pärnut teatakse? Kas inimene läheb Pärnusse rahu ja vaikust otsima või hoopis midagi muud?

Neid vastuseid välja mõeldes tõdesin, et mind hirmutab Pärnu linna viimaste aastate taandareng.

Õigemini tuleks tõsiselt arutluse alla võtta küsimus, miks on juba õige mitu suvepealinna Pärnu menuüritust pillid kotti pannud?

Alustagem näiteks festivalist Fiesta International. Isegi ansambel Ummamuudu pani selle Pärnut iseloomustanud ürituse laulu "Kõnõtraat" ridadesse. Rääkimata siis suvepealinna väisanud artistide lõputust ja aukartustäratavast nimekirjast. Muide - AS Fiesta International pankrotimenetlus sai lõpliku finaali alles selle aasta alguses.

Või võtame järgmiseks veefestivali "Watergate" ja näiteks "Grillfesti". Ning lõpetame selle nimekirja suvealgust tähistanud traditsioonilise "Tere, Pärnu suvi!"-ga mis esimest korda enam kui 30-aastase toimumise järel pillid kotti pani.

Mis toimub?

Ma saan aru, et iga kommertsürituse rahastamine on ettevõtja jaoks risk. Ja selle riski võtmine jättis ka "Tere, Pärnu suvi" möödunud aastal kahjumisse. Aga... kõrgeks kruvitud piletihinnad (ja sellega seonduval väiksem huvi) on tingitud ühest teisest faktorist! Just linna vähene toetus ja tõrjuv suhtumine taolistesse ettevõtmistesse ongi suvepealinna magnetina toiminud üritused suretanud ja rahva eemale peletanud!

Jumal tänatud, et näiteks Mark Soosaar pole lõplikult solvunud ja näiteks rahvusvaheline filmifestival ning aktinäitus on alles jäänud. Kuig jah - Uue Kunsti Muuseumi hävitamise plaan ju hämmastab Soosaart ja tema mõttekaaslaseid tänaseni...

Igatahes on selge, et Pärnus on juba aastaid tehtud ainult valesid otsuseid. Tänavune suvi tõotab tulle üritustevaesem kui ei kunagi varem. See tähendab ka tavalise Eesti inimese väiksemat huvi. Ja omakorda vähem raha, mis laekub linnakassase.

Õnneks. Ma kordan - õnneks - on juba sel sügisel pärnakatel võimalus oma arvamust avaldada. Ja mina annan pärnakana oma hääle just sellele inimesele, kes lubab järgnevatel aastatel mõne suurejoonelise suvefestivali käima tõmmata ning suvepealinna maine taastada!

Miks ei võiks taoline veefestivali-laadne üritus linna dirigeerimisel ja eestvõttel täiesti tasuta või sümboolse piletihinna eest toimuda? Ja sinna sisse saaks ju siduda õige mitu erinevat tõmbenumbrit - polkast rokini! Kas see on tõesti siis nii kuradima keeruline? Loodagu kas või eraldi suveürituste amet, mis tegelebki vaid selle ala kureerimisega!

Lõpetuseks. Veel mõned aastad tagasi olid inimesed Järvakandist vaid kuulnud. Nüüd kogunevad sinna igal suvel tuhanded inimesed - sest SUVI ALGAB RABAROCKIL! Mida on suvepealinn Pärnul vastu panna?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles