Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

30. mai: Puhkus Xianis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Nii valmivad moslemi kvartalis nuudlid.
Nii valmivad moslemi kvartalis nuudlid. Foto: Teet Roosaar/Pärnu Postimees

3,2 miljoni elanikuga Xian pole oluline üksnes selle lähedalt üles kaevatud terrakotasõdalaste armee pärast. Külastamist väärivad linnavall, kella- ja trummitorn, pagoodid, templid, linna lähedal asuvad 6000aastased Banpo küla varemed jt kohad.


Paratamatult peab valikuid tegema. Sõdalaste järel järgmiseks eelistuseks oli minu jaoks moslemi kvartal, mida eestlased varemgi reisifoorumis www.trip.ee on kiitnud. Siiditee alguspunktiks olevas Xianis on juba sajandeid suur moslemikogukond.



Võõrad saavad nii suurt mošeed imetleda kui tänavatoitu nautida. Sõime taas lambalihavardaid, kuhu erinevalt Pekingist iga varda otsa ainult üks lihariba pannakse. Tavaliselt võetakse neid 30, et mitme pealekorralik ports saada.



Maitsesime peale liha mingit taimetoitu, vaatasime tänaval nuudlite tegemist, proovisime kala. Ümberringi käis tohutu sigin-sagin, autod püüdsid jalakäijate vahelt läbi pressida, jalakäijad kaupmeeste ja sõidukite vahel laveerida.



Laupäeva hommik algas 14 km pikkuse 1370. aastast pärineva linnamüüri peal kõndimisega. sammusime lõunaväravast idaväravani. Paljud sõitsid 18 m laiuse müüri peal jalgrattaga. Müür ise on 12 meetrit kõrge - Xian oli Hiina pealinnaks pikemat aega kui Peking.



Järgmisena oli reisikavas taolistlik Kaheksa Surematu tempel.Kaheksa surematut olid Lao Tse kaaslased. Mõneti on taoistliku templi hoonete asetus ja kombed budistliku templiga sarnased. Külastajal tuleb läbida mitmeid üksteise taga asuvates hoonetes altareid, et peamise reliikviani jõuda.



Usklikud kummardasid iga altari ees põlvili kolm korda, mõni tegi püsti seistes peaga kummarduse. Templit teenivad mungad ei lasknud end külastajatest häirida ja lasid sealsamas kõrval supil hea maitsta. Edasi vaatasime trummitorni ja kavatseme õhtul taas moslemi kvartalisse minna.



Vahepeal tuli vaatamisväärsuste vahel jooksmisest väsimus peal ning kosutasime end värske arbuusi- papaiamahla ja väikese unega. Rullbiskviiti proovisime ka, see oli soolane.

Märksõnad

Tagasi üles