Haruldane elamus: Kukerpillide ja Siiri Sisaski kontserdid tulevad viipekeeles

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldane elamus: Kukerpillide ja Siiri Sisaski kontserdid tulevad viipekeeles
Haruldane elamus: Kukerpillide ja Siiri Sisaski kontserdid tulevad viipekeeles Foto: Elu24.ee fotomontaaž

Järgmisel reedel, 7. Ja 8. juunil Tallinna lauluväljaku merealal toimuval tasuta peol «Puude taga on inimene» saavad mitu suurkontserti publiku selgeks ka viipekeeles. Reaalajas tõlgitakse pealtvaatajatele Kukerpillide, Siiri Sisaski, Suarõkõ ja Suprjadki kontserdid.

Viipekeel on võimalus teha oma kultuurisündmus ligipääsetavaks kuulmispuudega inimestele. «Puude taga on inimene» näitab, kuidas see käib ning nii saavad sünkroontõlke mitu armastatud Eesti artisti, kelle kontsertidel seda iial varem tehtud pole.

Viipekeeletõlkide OÜ tõlkejuht Ulvi Saks tunnistab, et viiplemise puhul saab olulisimaks põhjalik ettevalmistus. «See on võrreldav mistahes laulu või luuletuse tõlkimisega: selleks, et ka tulemus oleks laul või luuletus, ei saa seda tõlkida samal ajal, kui seda esimest korda kuuldakse. Sellisele esitusele eelneb põhjalik ettevalmistus. Niisamuti on ka kiirete lauludega – kui seda suudetakse laulda eesti keeles, siis jõuab seda laulda ka viipekeeles,» räägib Saks.

Tõlgid saavad edasi anda peaaegu kõike, mida kuuleb kuulja – sõnu, rütmi, tempot, tämbrit ja dünaamikat, kasutades selleks lisaks viiplemisele ka liigutuste rütmi, tempot ja amplituudi. «Ainus, mida me päris otseselt edasi anda ei saa, on meloodia, selle tõlgendamine ja edastamine on subjektiivsem,» selgitab Saks.

Kuigi viipekeelt Eestis toimuvatel kontsertidel üldjuhul ei kasutada, leiavad nii viipekeeletõlgid kui ka festivali «Puude taga on inimene» korraldajad, et olulistel sündmustel – näiteks laulupeod – peaks seda kasutama senisest enam.

Viipekeelega on varustatud nii päevajuhi Hannes Hermaküla tekstid, Kukerpillide, Siiri Sisaski, Suarõkõ ja Suprjadki kontserdid, Mart Kivastiku uhiuus lühinäidend «No näed ise!», Kaie Segeri tantsu õpitoad, PÖFFiga kahasse valitud neli filmi, spordivõistlused kui ka KõKu tantsuetendus.

Festivali korraldavad Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit, Kakora, Eesti Puuetega Inimeste Koda, Eesti Pimedate Liit, Eesti Vaegkuuljate Liit, THINK Eesti, Eesti Paraolümpiakomitee, spordiklubi Meduus, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Maimets Meedia ja Input. Festivali toetavad sotsiaalministeerium, Tallinna linn, Eesti Töötukassa, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Balbiino, Mariine Auto, Sokos Hotel Viru, Radisson BLU Hotel Tallinn, Saku Õlletehas, Identity, MediaHouse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles