Sonari abil võidi avastada Amelia Earharti lennuki jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuval Kiribatile kuuluva saare lähedal tehtud sonariuuringud võisid paljastada kunagise kuulsa USA naislenduri Amelia Earharti lennuki jäänused.

Earhart ja ta kaaspiloot olid lendamas Electra lennukiga Vaikse ookeani kohal, kui nad 2. juulil 1937. aastal kadunuks jäid, edastab Discovery News.

Earhart tahtis lennata ümber Maa mööda ekvaatorit.

Sonariuuringud tegi ja pildid avalikustas The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR), mis on  juba pikka aega uurinud kuulsa naispiloodi kadumisjuhtumit.

Uuring viidi läbi Nikumaroro saare juures 180 meetri sügavusel kust leiti anomaalia. Nikumaroro saar asub Earharti vahepeatuse sihtmärgiks olnud Howlandi saarest 630 kilomeetri kaugusel.

TIGHARi uurijate sõnul on sonaripiltidel objekt, mis asub edela-kirde suunaliselt. Varjud näitavad, et see objekt on edela osas kõrgem.

«Kui otsida looduskeskkonnast inimkäte tehtud, siis anomaaliad võivadki olla need inimvalmistatud objektid,» sõnas TIGHARi uurija Ric Gillespie.

Uurijad on kümne ekspeditsiooni käigus Nikumaroro saarele ja selle ümbrusesse leidnud palju asju, mis viitavad lennuõnnetusele.

Teooria kohaselt pidid Earhart ja ta kaaspiloot Fred Noonan tegema hädamaandumise Nikumarorole. Nad võisid seal surra.

2012. aasta juulis viis Gillespie ja ta kolleegid saare vetes läbi uuringu, milles kasutati kaugjuhitavat robotit ja torpeedokujulist väikest allvee uurimisalust.

Nende abil tehti sonariuuring, milles merepõhja kohta saadi andmeid 1,3 meremiili ulatuses. Sukeldumine toimus kuni 90 meetri sügavusele.

Pärast saadud andmete analüüsimist märgati 60 meetri sügavusel anomaaliat, mis meenutas inimkäte tehtud objekti.

Uurijate sõnul sobib sonaripildil nähtu Electra kujuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles