Lapselaps: Tenzing Norgay oleks ka pidanud rüütliks löödama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tashi Tenzing
Tashi Tenzing Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa alpinisti Edmund Hillaryga Džomolungma esmavallutajaks olnud Nepali šerpa Tenzing Norgay lapselapse sõnul oleks ta vanaisa ka pidanud rüütliks löödama.

49-aastase Tashi Tenzingi sõnul, kes on ise Džomolungma tippu jõudnud kolmel korral, ei olnud ta vanaisa Hillaryst viletsam, edastab The Guardian.

Täna 29. mail möödub 60 aastat, kui Hillary ja Norgay Džomolunga tippu jõudsid.

Tashi Tenzing kritiseeris, et Briti valitsus andis ta vanaisale vaid George`i medali, samas aga löödi Hillary ja mägironimisekspeditsiooni juhtinud John Hunt rüütliks.

«Leian, et ka minu vanaisa oleks pidanud saama tiitli Sir. Ta oli ekspeditsiooni liige, mitte vaid šerpast giid. Nad andsid talle vaid medali,» lausus nepaallane.

Mehe arvates ei oleks Hillary ilma Norgayta Džomolungma tippu jõudnud.

Hillary sõnade kohaselt jõudsid tema ja Norgay tippu koos. Hiljem aga täiendas, et tema tegi tõusu viimastel meetritel tippu teed ning šerpa tuli ta järgi.

Nepalis arvatakse seni, et Norgayd ei austatud piisavalt.

Seal on isegi laul, mis tõstab Norgay au: «Meie Tenzing Norgay ronis kõrgeimale mäele, tõmmates Hillaryt enda järel».

Üks Nepali partei soovitas Džomolungma ümber nimetada Tenzingi mäeks.

Tashi Tenzing tunnistas samas, et ta vanaisa ei olnud kuulsusest huvitatud.

«Ma arvan, et tiitlid teda tegelikult ei huvitanud. Ta tegeles mägironimisega, mis oli tema elustiil ning ta töö, mis samas võimaldas tal vabal ajal oma lastega tegeleda,» lisas lapselaps.

Edmund Hillary arendas pärast kuulsaks saamist kohaliku Khumbu kogukonda.

Möödunud pühapäeval kogunesid kohalikud Hillary kuju juurde teda austama.

Kohalike sõnul kolis Tenzing Norgay hiljem Indiasse ning ei elanud enam Nepalis.

«Tenzing ei aidanud meid nagu seda tegi Hillary,» selgitas 81-aastane Kancha Sherpa, kes oli ka 1953. aasta Džomolungma esmavallutamise ekspeditsiooni liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles