Nii mehed kui naised valetavad seksi kohta, et vastata stereotüüpidele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mehed kui naised valetavad seksi kohta, et vastata stereotüüpidele
Nii mehed kui naised valetavad seksi kohta, et vastata stereotüüpidele Foto: SCANPIX

Aastakümneid on sugude stereotüübid mõjutanud seksi kohta käivaid uuringuid, mis enamjaolt näitavad, et meestel on alati rohkem sekspartnereid kui naistel.

2003. aastal aga paljastus, et kui uuringus osalejad panna läbima ka valedetektoritesti, siis oli meestel ja naistel keskmiselt sama arv sekspartnereid, edastab Live Science.

Tulemustest järeldati, et naised on need, kes partnerite arvu kohta valetavad, et neid liiga litsakaks ei peetaks.

Viimase kümne aastaga ei ole see statistika muutunud. Kuigi paljud stereotüübid on kadunud, tunnevad mehed ja naised ikka stereotüüpide survet, mis puudutab seksuaalelu.

Uues uuringus osales 300 üliõpilast, kes pidid täitma küsimustiku 124 erineva käitumise kohta. Varasema uuringuga määrati, millised olid tüüpilised maskuliinsed käitumisjooned nagu näiteks määrdunud riiete kandmine ja räpaste naljade rääkimine ning millised stereotüüpsed naiselikud käitumised nagu näiteks pidevalt kehakaalu teemal  rääkimine ja luuletuste kirjutamine.

Osale katses olnud üliõpilastele öeldi, et küsimustiku täitmise ajal tehakse ka valedetektori test. Üliõpilastele ei paljastatud, et tegelikult valedetektorit ei pandud tööle.

Mitte seksiga seotud küsimuste puhul ei mänginud soorollid ning maskuliinne ja feminiinne käitumine suurt rolli. Asi muutus, kui mängu tuli seks.

«Kui jutuks tuleb seks, siis hoiavad nii mehed kui naised rohkem kinni soolistest stereotüüpidest ja püüavad neile vastata,» selgitas USA Ohio ülikooli teadlane Terri Fisher.

Mehed teatasid keskmiselt vähematest seksuaalpartneritest, kui neile tehti väidetav valedetektoritest ning naised rohkematest seksuaalpartneritest.

«Mehed ja naised vastasid seksuaalkäitumise kohta varasemast erinevalt, kui nad teadsid, et peavad olema ausad. Seksuaalsus on üks neid asju, milles püütakse jälgida soolisi stereotüüpe ja neile vastata. Siis tahetakse olla tüüpiline mees või tüüpiline naine,» selgitasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles