Yokohama metroo saab käitumispolitsei

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metroo Jaapanis
Metroo Jaapanis Foto: jupiterimages.com

Jaapanis Yokohama metroos hakkavad varsti tegutsema inimeste käitumist kontrollivad politseinikud.

Niinimetatud etiketipolitsei võib näiteks anda käsu kõrvaklappidest tulev muusika vaiksemaks keerata või noorematel sõitjatel vanematele istet anda, kirjutab BBC.

 

See politseiüksus loodi eesmärgiga parandada inimeste käitumist avalikkuses.

 

Hiljuti tehtud küsitlus näitas, et jaapanlaste arvates on viimastel aastatel avalik kord halvenenud ning inimesed on üksteise suhtes ükskõiksemaks muutunud.

 

«Enam ei pakuta ühissõidukites vanuritele ja rasedatele istet, räägitakse liiga valjult mobiiltelefonidega, naised meigivad ennast avalikult ja kõrvaklappidest kuulatav muusika jõuab ka seda mitte kuulata tahtvate isikuteni,» nentisid uuringu teinud.

 

Selle küsitluse tulemused olid tõukeks, miks Yokohama linnavalitsus otsustas luua politseiüksuse, mis kannab nime «Naeratamise ja käitumise üksus».

 

Linnavalitsuse esindaja sõnul koosneb see üksus üle 60-aastastest, kes on hästi kursis niinimetatud vana-Jaapani käitumisetiketiga.

 

Meeskonda kuuluvad ka nooremad korravalvurid juhuks, kui viisakas tähelepanujuhtimine ei anna tulemust.

 

Rohelist eraldusmundrit kandvatelt politseinikelt oodatakse eelkõige, et nad oma sisendusjõu ja diplomaatilise suhtlemisega suudavad inimesi paremini käituma panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles