Kortsud muudavad näo kurjemaks ja kurvemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortsud muudavad näo kurjemaks ja kurvemaks
Kortsud muudavad näo kurjemaks ja kurvemaks Foto: SCANPIX

USAs Penni ülikoolis tehtud uuring näitas, et mida enam on näos kortse, seda raskem on isiku emotsioone ja näoilmet tõlgendada.

Katses näidati katsealustele 64 fotot ning paluti määrata, milline oli fotodel inimeste näoilme, edastab Live Science.

Katses osalenute arvates olid vanemad inimesed rohkem vihase ja kurva näoga kui nooremad inimesed, hoolimata sellest, et tegelikult olid fotodel olevad inimesed neutraalse ilmega.

Sotsiaalpsühholoogi Carlos Garrido sõnul annavad kortsud näole kurjema või kurvema ilme.

Garrido lisas, et selle tõttu võidakse vanemaealiste kortsuliste nägudega inimeste emotsioone valesti tõlgendada.

Ta tõi näiteks, et arstid võivad valesti aru saada pensioneas patsientide valust, sest valu võib olla suurem kui nägu lubab seda oletada.

Uuring näitas, et näos olevatel kortsud andsid isikule kas kurja või kurva ilme, millel ei pruukinud olla seost tegelikus elus juhtunud sündmustega.

Juba varasem uuring näitas, et noorematel inimestel on vanemaealiste emotsioone raske kindlaks teha. Osalenute sõnul oli nooremate inimeste emotsioone kergem lugeda kui pensionieas inimestel, kuna nende näonahk on kortsulisem.

Saksamaa Humboldti ülikooli teadlase Ursula Hessi sõnul nägid noored inimesed vanemaealiste pilte vaadates keerukat emotsioonide segu, mitte tegelikku emotsiooni, mida nägu väljendas.

«Kortsud takistavad õige ilme ja emotsiooni tabamist,» selgitas Hess.

Tehti veel üks katse, milles katsealustel lasti fotosid vaadata pikemat aega,  ka siis täheldati vanematel inimestel rohkem kurba või vihast nägu kui nooremaealistel.

Uurijate arvates võivad ka stereotüübid rolli mängida, kuid seda tuleks eraldi uurida.

«Noored võivad vanemaealiste näoilmete juures leida teatud aspekte, mida seostatakse alati kurbuse või vihaga,» nentis uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles