Eksklusiivne Orient: ninaflöödist ainulaadse näppepillini

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festival Orient
Festival Orient Foto: promo

Homme, 29. mail algaval ida muusika festivalil Orient näeb väga haruldasi Aasia pille, nagu kahehäälne ninaflööt ja ainulaadne näppepill. Oriendi esinejad saabuvad Eestisse seitsmest riigist eksklusiivse Aasia muusika-, tantsu- ja religiooniprogrammiga.

Festivali kunstilise juhi Peeter Vähi sõnul püütakse Oriendile esinejate valimisel vältida traditsioonilisi lääne pilligruppe.

«Paljud Oriendi lavalt kostvad pillid on siinsele kuulajale tundmatud, mõned on Eestimaa pinnal koguni esimest korda,» kommenteerib Vähi.

Nii saab Oriendil näha pilli lalingedan, mis on kahehäälne ninaflööt. See on topeltflööt - omavahel on kokku ühendatud kaks bambustoru, millest kumbki annab samaaegselt erineva helikõrguse. Kui enamasti puhutakse flööte suuga, siis lalingedani mängitakse ninaga. Tänavusel festivalil kasutavad seda flööti muusikud Taiwanilt.

Koreast saabub festivalile buk – tõrrekujuline trumm, millel on väga vali heli. Oriendil mängitakse  bukki koos teiste löökpillidega: kkwaenggwari – väike gong, jing – suur gong ja janggu – liivakellakujuline trumm.

Mohan vina - näppepill, mille on konstrueerinud Pandit Viswa Mohan Bhatt, ühendades slide-kitarri ja vichitra vina mängutehnikad. Seda pilli valdab maailmas üksainus muusik - pilli konstrueerija ise, Grammy võitja, kes demonstreerib oma kunsti Oriendil.

Erilist, taevalikku kõla annab duduk, armeenia puupuhkpill. Mõned aastad tagasi käis Oriendil selle pilli suurim virtuoos Jivan Gasparyan, tänavu võime seda pilli kuulda ansambli Goussan muusikas festivali avakontserdil.

Infot festivali kohta leiad SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles