Uus film kinos: "Tõuge"

, filmihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tõuge" linastub Mai kinos.
"Tõuge" linastub Mai kinos. Foto: Internet
Korra juba nähtud film!

Superkangelased on praegu moes. Me oleme hiljuti kinoekraanidel seiklemas näinud juba Supermani, Batmani, Raudmeest, tervet karja igasuguseid x-mehi ja jumal teab keda veel.

Filmistuudiod üritavad kinni krabada igasugusest materjalist, mis vähegi seondub üleloomulike võimete ja paranormaalsete oskustega, et konkurentidele mitte alla jääda ning kiirelt kerget kasumit teenida.

Loomulikult ei saa litsentseeritud kaubamärke kõigile jaguda, tänu millele tulevad mängu nii nimetatud originaalkontseptsioonid, mis laenavad kust juhtub ja kuidas juhtub, ilmselge lootusega, et keegi ei pane seda tähele. Äsja meie kinodesse jõudnud „Tõuge" kuulubki just viimasesse kategooriasse.

Tegevus keerleb ümber eriliste võimetega inimeste, kes tekkisid ebaõnnestunud geneetilise eksperimendi käigus. Nad elavad varjatult meie keskel ning jagunevad oma oskuste põhjal klassidesse - „nägijad" oskavad ennustada tulevikku, „tõukajad" suudavad mõjutada teiste mõtteid ning tegusid ja nii riburada pidi edasi. Kõik oleks ju ilus ja tore, kui neid ei jahiks mitte just kõige paremate kavatsustega valitsuse salaorganisatsioon nimega „Osakond". Käivitub pidev tants ja taga-ajamine, mis ei lõppe enne viimast kaadrit.

Nagu igaüks võis juba järeldada, pole tegu eriti uuendusliku filmiga. Sarnase ülesehitusega linateoseid on tehtud juba lugematul hulgal ning tõenäoliselt tehakse tulevikus ka veel. Mõned neist kukuvad paremini välja, mõned halvemini. „Tõuge" paigutub kuskile sinna vahele.

Film kannatab põhiliselt nõrga stsenaariumi käes, mida on üritatud parandada jaburate süžeekäänakute ning tahtliku publiku eksitamisega. Kahjuks teeb selline lähenemine asja ainult hullemaks. Üks kulunud klišee teise ees ei moodusta veel korraliku käsikirja.

Muidugi on raske üle sajaaasta pikkuse ajalooga kinokunstis millegi tõeliselt uudse peale tulla, kuid autorid võiksid vahelduseks ikkagi natuke rohkem oma halle ajurakke liigutada ning publikule nende piletiraha eest midagi ka pakkuda, mitte piirduda ainult varjamatu „laenamisega".

Lõppkokkuvõttes kõlbab film muidugi vaadata. Huvitav kaameratöö, head näitlejad ja päris korralikud eriefektid teevad linateose päris söödavaks, kuid kas sellest ka piisab? Korraliku kinoelamuse jaoks tõenäoliselt mitte!

„Tõuge"

Kinos Mai 29. mai - 4. juuni kl 21.
Osades: Dakota Fanning, Dijmon Hounsou, Chris Evans, Camilla Belle
Lavastanud: Paul McGuigan
1 tund ja 51 minutit
Hinnang: Nõrk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles