Usuekstaasis pöörlevad dervišid esinevad Oriendil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dervišid
Dervišid Foto: promo

29. mail algaval ida muusika festivalil Orient esinevad Süüria islami mošeest pärit sufi preestrid. Valgetes maani rüüdes tantsivad preestrid pöörlevad Rotermanni väljaku kontserttelgis usulisse ekstaasi 1. juunil.

 

Rahvakeeli dervišite usuline meditatiivtants on üks vaatemängulisemaid vanaaja tantse islamimaades. Tants tekkis 13. sajandil praeguse Türgi aladel ning on tänini sealse usu sümboolsemaid rituaale.

Oriendile saabuvad preestrid pöörlevad ansambli muusika saatel vasakul jalal, kasutades paremat jalga lühikesteks tõugeteks. Meeste käed on ristatud asendis rinnal, lahtised silmad on fokuseerimata.

Ka popmuusika pole jäänud dervišite sümboliteorhkest tantsust puutumata. Muuhulgas kasutas tantsu oma videos «Bedtime Story» Madonna.

Ida muusika festival Orient toob 29. maist 2. juunini Tallinnasse unikaalse Aasia muusika-, tantsu- ja religiooniprogrammi. Kokku ligi 50 esinejat seitsmest riigist astuvad üles spetsiaalselt festivaliks rajatavas Oriendi kontserttelgis Rotermanni kvartali väljakul.

Festivali avapäeval, 29. mail esineb Rotermanni kvartali platsil maailma noorim köielkõndija – viieaastane usbeki poiss Saifullo. 15 meetri kõrgusel balansseeriv köielkõndija esineb festivalil koos oma tsirkuseperega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles