Video: Maast möödub järjekordne asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maast möödub järjekordne asteroid
Maast möödub järjekordne asteroid Foto: SCANPIX

Nädala pärast möödub Maast järjekordne suur asteroid.

Asteroid 1998 QE2 liigub 31. mail Maast mööda rohkem kui viime miljoni kilomeetri kauguselt, edastab space.com.

See on 15 kordne vahemaa Maa ja Kuu vahel.

Päevast päeva ohtlike asteroide otsivate teadlase seas see möödalend huvi ei tekita. Küll aga pakub asteroid 1998 QE2 huvi astronoomidele, kellel on 70-meetrine või suurem raadioteleskoop, sest selle abil on asteroidi liikumine hästi näha.

««Loodame sellest asteroidist saada selgeid pilte, mis võivad paljastada asteroidi pinnamoe,» selgitas raadioteleskoopidega töötav astronoom Lance Benner.

Lisaks pinnamoele huvitab teadlasi ka selle kuju, rotatsioon ja liikumiskiirus. Kõik need andmed kokku võivad anda vastuse, kust see asteroid pärit on.

1998 QE2 pikkus on umbes 2,7 kilomeetrit. See on sama pikk nagu kruiisilaev Queen Mary 2.

Benner lisas, et tegemist on üsna suure asteroidiga ning sellest detailsete fotode saamine aitab seda parimini uurida.

Astronoomid jälgivad seda asteroidi 30. maist kuni 9. juunini.

Selle asteroidi avastati 1998. aastal Massachusettsi tehnoloogiainstituudi Maa lähiste asteroidide uurimisprogrammi raames.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased jälgivad pidevalt Maad ohustada võivaid asteroide. Teadlaste sõnul on meie planeet oma 4,5 miljardi aasta jooksul paljudel kordadel kosmiliste objektide märklauaks olnud ja on seda ka tulevikus.

2016. aastal plaanib NASA saata robotsondi uurima võimalikke Maale ohtlikke asteroide. Samuti tahetakse saata mehitatud lend mõnele Maa lähedasele asteroidile, et seda uurida.

Seni on teada ligi 400 000 asteroidi, kuid nende arvukus võib ulatuda miljonitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles