Mees kasvatas uue sõrmeotsa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklane kasvatas uue sõrmeotsa
Ameeriklane kasvatas uue sõrmeotsa Foto: softpedia.com

Kolm aastat tagasi hobi, lennumudelite ehitamise käigus sõrmeotsa kaotanud ameeriklane kasvatas uue sõrmeotsa.

Ohios elaval Lee Spievackil polnud pärast õnnetusjuhtumit aimugi, et ta satub meditsiinimüsteeriumi keskpunkti, kirjutab abc.net.au.

Selle asemel, et arsti soovitust järgida ja kaotatud sõrmeotsale lasta nahatükk siirdada, pani 68-aastane mees  meditsiiniteadlasest venna soovitusel sõrmele seapõiest valmistatud pulbrit.

Mehe sõnul saavutas sõrm üsna ruttu õnnetuseelse pikkuse ning hiljem paranes täiesti. 

Seapõie uuring näitas, et see sisaldab kollageeni ning veel mitmeid aineid, mis käivitasid rakkude kasvamise. Lisaks edastas pulber ka rakukasvu mõjutavaid keemilisi signaale.

USA farmatseutide ja arstide arvates võib seapõiest valmistatud pulber olla meditsiiniliseks läbimurdeks, mis võimaldab näiteks sõrme- ja varbatükke, kuid ka põletuse tagajärjel kannatada saanud nahka uuesti kasvatada.

Spievacki juhtum pakkus huvi ka Pentagonile, kus käivitati laiaulatuslikud uuringud, kuidas samamoodi saaks aidata Iraagi sõjas haavata saanud ning jäsemeid ja jäsemetükke kaotanud sõdureid.

 Spievacki kinnitusel pani ta 2005. aastal keskmise sõrme otsa liiga lähedale mudellennuki propellerile ning see lõikas sõrmeotsa maha. Kadunud sõrmeotsa ei leidnud ta iialgi üles.  «Tänu seapõiepulbrile kasvas sõrmeots tagasi,» lisas ameeriklane.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles