Kohus: vabalinn Christiania kuulub Taani riigile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christiania elanike esindajad ja nende advokaat Knud Foldschack enne eilset kohust
Christiania elanike esindajad ja nende advokaat Knud Foldschack enne eilset kohust Foto: AP / Scanpix

Kopenhaageni kohus langetas eile otsuse, et kuulus vabalinn Christiania kuulub Taani riigile, mitte selle vabalinna elanikele.

Kohus andis elanikele käsu asuda ametivõimudega läbirääkimistesse, kirjutab Helsingin Sanomat.

Taani valitsus soovib Christiania muuta tavaliseks linnaosaks. Praegu hipidelinnas elavate inimeste arvates rikub Taani valitsus Christiania kohta varem sõlmitud kokkuleppeid.

Christiania elanikud plaanivad alama astme kohtu otsuse kõrgema astme kohtusse edasi kaevata.

Endine kasarmuteala Christiania on olnud ühiskonna äärmusgruppide elupaik alates 1971. aastast. Selle aja jooksul on sealsetel elanikel tekkinud mitu korda ametnikega lahkarvamusi ja kokkupõrkeid.

Pärast konservatiivide võimule saamist 2001. aastal on Christiania probleem muutunud teravamaks.

Erimeelsusi on püütud varem mitmel korral lahendada, kuid üksmeelele ei ole jõutud.

Christiania on asum Kopenhaageni Christianshavni linnaosas, tuntud ka kui vabalinn Christiania. Seal elab 84 hektaril umbes 850 inimest.

Christiania tekkis 1971. aastal, kui erineva taustaga inimesed  asustasid mahajäetud sõjaväekasarmud. Christiania on hipiliikumise, anarhismil ja kollektivismil põhineva eluviisi tuntumaid paiku Euroopas.

Christianias on autode kasutamine keelatud.

Otsuste vastuvõtmine toimub üldkoosolekul või piirkondade koosolekutel. Püsiv juht või juhtkond puuduvad, on vaid koosolekutel valitavad koosoleku juhatajad ja asjaajamisi korraldav-abistav kontor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles