Tammerk: R2 Eurovisiooni saates läks ropendamine üle piiri

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovisioon 2009 finaal Moskvas - Norra
Eurovisioon 2009 finaal Moskvas - Norra Foto: AP / Scanpix

Raadio 2-s 16. mail edastatud ülekanne Eurovisiooni lauluvõistluselt, mida kommenteerisid Mart Juur ja Andrus Kivirähk, ei olnud kooskõlas hea ajakirjandustavaga, teatas ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk.

ERRi ajakirjanduseetika nõunikule laekus saate peale mitu pretensiooni kuulajatelt, kes heitsid ette, et üks ERRi raadiojaamadest laseb eetrisse ropendamist ja alkoholi propagandat täis saate, vahendas ERR Uudised.

Saate autorid Juur ja Kivirähk jätkasid saatega oma eripärast Eurovisiooni kajastamise praktikat, tehes seda huumorisaate võtmes.

«Naljasaates saavad autorid endale lubada teistsugused vabadusi kui näiteks faktipõhises ajakirjanduses, aga saatejuhid ei püsinud piires, mis on vastuvõetav rahvusringhäälingu jaoks, saatejuhid läksid vastuollu hea ajakirjandustavaga,» märkis Tammerk. «Nende esinemine ei olnud sobilik rahvusringhäälingu eetrisse, sest sisaldas hulgaliselt seosetut ropendamist, lällamist ja joomise propagandat ning vandesõnade kasutamine ja esinejate mõnitamine muutusid saate teises osas eesmärgiks omaette.»

Kuigi Raadio 2 peatoimetaja Heidy Purga kinnitusel on Raadio 2 saatejuhid teadlikud heast ajakirjandustavast, ei suutnud Raadio 2 Tammerki sõnul tagada saate vastavust üldtunnustatud ajakirjandustavale.

«Soovitan Raadio 2-le, et kui saatejuhid ei suuda end eetrikõlbulikena hoida, tuleb nad välja vahetada või rakendada teisi abinõusid, et tagada taoliste ekstsesside ärahoidmist edaspidi,» teatas ajakirjanduseetika nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles