Online-intervjuu: vastas Lea Liitmaa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Liitmaa peab pimedat ja vihmast aega autosõiduks ideaalselt sobivaks.
Lea Liitmaa peab pimedat ja vihmast aega autosõiduks ideaalselt sobivaks. Foto: Mihkel Maripuu

Meelelahutusportaali Elu24.ee lugejate küsimustele vastas kähehäälne lauljanna Lea Liitmaa.

Kas sa ka sel aastal rõõmustad kuulajaid uue plaadiga?
Sel aastal vaevalt, sest ühe plaadi tegemine võtab füüsiliselt väga palju aega. Olen kahel järjestikusel aastal kaks plaati välja andnud ja nüüd tunnen, et peaks veidi puhkama. Küll aga lähen ma homme Blackyga stuudiosse paari lugu salvestama.


Kas Blacky sel suvel tuuritab?
Kindlasti.


«Ingel» on ilus lugu, kuid tal on kummalised sõnad. Seleta palun lahti, millest see räägib?
Selle laulu sõnade tõlgendamiseks oleks mul vaja kogu tekst rida realt lahti seletada ja see läheks siinkohal liiga pikaks.

Kui mu teksti sisud ja selle tähendus inimestele huvi pakub, olen kindlasti nõus ühel hetkel oma tekstid koos seletustega Blacky kodulehele üles panema.

Mulle pole see varem pähe tulnud, sest keegi pole küsinud. Aga aitäh huvitava mõtte eest :). Siis varsti saad oma küsimusele vastuse aadressilt www.blacky.ee


Kas oled loonud muusikat ka kellegi teise poolt kirjutatud sõnadele?
Kui mu mälu mind nüüd ei peta, siis vist umbes 10-aastasena kirjutasin muusika Koidula luuletusele «Kotkas» ja kui ma selle teksti praegu ette võtaks, tuleks ilmselt ka meloodia ja harmoonia meelde. Tavaliselt ma teiste tekstidele muusikat ei kirjuta, sest laul on tervik ja teda tükkhaaval teha oleks minu jaoks kummaline.


Kes peale perekonnaliikmete on sind elus kõige rohkem inspireerinud?
Mind inspireerivad kõik inimesed, sest igas inimeses on väga palju informatsiooni peidus. Selle informatsiooni avastamine ja hiljem iseenda jaoks kanaldamine on üks inspireerivamaid tegevusi üldse.


Kas viimane plaat «Armastus», mis oli sinu senisest stiilist erinev, oli millegi uue proovimine või uus stiil?
«Armastus» ei ole minu jaoks kindlasti mitte stiililiselt proovimine, küll aga oli ta proovimine tehnilises mõttes, sest varem polnud ma ise stuudio lõpptulemust nii suures osas salvestanud. Kuulajale oli see plaat stiililiselt muidugi midagi uut aga ainult sel põhjusel, et minu esituses varem midagi taolist kuulda pole olnud.


Sinu viimasel plaadil on paar lugu, mis pisut erinevas versioonis on kõlanud ka varasematel plaatidel. Oled rääkinud, et kõik lood on sündinud armastusest kellegi vastu, siis kas uus versioon tähendab ka uut armastust?
Kummaline aga stuudios ühte vanemat laulu ümber tehes tabas mind just seesama küsimus. Õnneks tekivad küsimused mu peas enamasti koos vastustega :) ja nii ma oskangi kohe vastata, et jah!

Loo sõnad kaotavad minu jaoks ühel hetkel oma senise tähenduse ja muunduvad hoopis millekski muuks. Siinkohal pean vajalikuks teada anda, et iga lugu räägib küll armastusest aga armastatav ei ole minu puhul kindlasti alati «kes».


Mis teeb mehest mehe?
Appi kui raske küsimus :). See on ilmselt ikkagi täiesti individuaalne ja kindlat ühist nimetajat on võimatu leida.

Kui küsimus sisaldaks konkreetset inimest, oskaks ma selle vastata.


Keda Eesti lauljatest te ise kõige rohkem «fännate»?
Mulle meeldivad väga paljud eesti lauljad ja neid kõiki üles lugedes läheks kindlasti mõni oluline nimi meelest ja jääks hiljem kripeldama.

Seega ütlen ainult oma kõige viimase lemmikleiu nime, kelleks on Margus Vaher (saate «Kaks takti ette» 2007. aasta võitja – toim.).


Oled laval täiesti omas elemendis. Tundub, et «kaod laulude sisse» ning unustad laval oleku?
Hea kontsert on see, kui lavalt tulles mitte midagi ei mäleta. See tähendab seda, et olen end edukalt energiasüsteemi sisse häkkinud, energiat ümber töödelnud ja laiali jaganud.

Kahjuks pole nii füüsilistel kui ka vaimsetel põhjustel see alati võimalik ja peale sellist kontserti, kus energia pole pöörlema läinud, on mul enda ees piinlik.


Kas olete kunagi mõelnud, et viskaks selle lauljakarjääri kus kurat ja hakkaks midagi sootuks muud tegema? Kui jah, siis mida?
Lauljakarjäär on võimalik minema visata, küll pole aga võimalik muusikuksolemisest lihtsalt «välja tulla». See on see, mis on kaasasündinud ja kui sulle on midagi sünniga lahkelt kaasa antud, oleks patt see prügikasti visata.

Loomulikult on selliseid hetki, kus ma mõtlen, et kõik. Rohkem ma sel alal midagi ei tee. See juhtub tavaliselt siis kui mõni laul põikpäiselt vastu hakkab ja kannatus lõpuks katkeb.

Ma ei ole allaandja ja tean, et need hetked lähevad alati mööda. Igas töös tuleb ju vahetevahel raskusi ette.

Kui sind huvitas selle küsimuse juures aga see, millist ametit mulle veel meeldiks pidada, siis võin siinkohal mõned näited tuua. Õmbleja, skulptor, maalikunstnik, juuksur, kosmeetik, õpetaja, lasteaiakasvataja, müüja ja kindlasti leiaks neid veel ja veel.

Rohkem ei vupsa praegu pähe :).


Milline oleks teie jaoks täiesti ideaalne elu?
Ma leian, et mul ongi ideaalne elu. Kusjuures see pole mingi nali. Tõepoolest ma tunnen nii.

Kuna ma leian, et oleme meie planeedil ikkagi ainult ja ainult sellepärast, et õppida ja vaimutarkusi koguda, tähendab minu jaoks ideaalne elu palju tööd ja takistusi läbi mille kogenumaks saada.


Mille üle oled oma elus kõige rohkem uhkust tundnud?
Oma poja üle. Olen uhke, et olen aidanud ilmale inimese, kellel on nii ilus süda.


Mida muudaksid või teeksid esimese asjana, kui oleksid eesti riigijuht?
Poliitika on minu jaoks täiesti võõras. Selleks, et mingit riiki hõlmavat otsust teha peaks põhjalikult poliitilist tagamaad tundma.

Minul need teadmised puuduvad ja seetõttu ei saa ma sellele küsimusele kahjuks vastata.


Milline on sinu parim/lemmikuim lapsepõlvemälestus?
Kuna mu isa oli meremees, käis ta väga harva kodus. Kui ta siis lõpuks mõneks päevaks koju tuli, küpsetas ta meile õega alati pannkooke. Ta tegi seda nagu tõeline kokk, loopides kooke panniga lae alla. Vahel kukkus mõni pannkokk muidugi põrandale ka aga enamus sai ikka kinni püütud.


Kas sinu jaoks on Võrumaa juured olulised?
Eks juured ole ikka kõigi jaoks olulised. Olen kõik lapsepõlve suved Ruusmäel vanaisa juures heina tehes veetnud. Selle kohaga on mul väga palju mälestusi.


Oled sa jälginud ka «Superstaaride» saateid? Kas tahaksid seal kohtunik olla?
Jälgin alati kõiki saateid, mis on seotud muusikaga. Superstaari saatesse sobiksin ma kohtunikuks kindlasti palju halvemini kui «Kahe takti» saatesse.

Seda sel põhjusel, et olen alati olnud muusik ja pole kunagi olnud produtseeritav. Superstaari saates aga otsitaksegi just produtseeritavat.


Milline sündmus või avastus on sind viimasel ajal kõige rohkem hämmastama pannud?
Võib-olla on see teiste jaoks kummaline aga mind hämmastab siiani see, et inimesed viskavad prahti maha.

Võin käe südamele pannes öelda, et pole seda kogu 34 aasta jooksul kordagi teinud. Lihtsalt süda pole lubanud.

Linnas käies tundub mulle, justkui oleksid kõik inimesed kokku leppinud, et prügikaste enam ei kasutata.


Mul on huvi Blacky esimese plaadi vastu. Kuna see on ammu ilma läbi müüdud, kas nn. «kordustrükk» on ka tulemas?
Kordustrükk on poes juba saadaval.


Kas viimast plaati nimega «Armastus» ka kuskil presenteeritakse?
Alates selle aasta maikuust oleme planeerinud minu sooloplaati presenteerivad esinemised üle Eesti :). Seal siis kohtume?


Lea, sa oled nii armas ja lihtne inimene. Kust sa selle positiivsuse võtad?
Armastusest. Armastusest kõigi ja kõige vastu. Seda tasub proovida. Alguses võib-olla tundub keeruline ja võimatu aga ajapikku saab see ainuvõimalikuks elustiiliks.

Tuleb proovida kõigepealt päev korraga. Kui terve päeva jooksul ei mõtle ühtegi halba mõtet ei endast ega kellestki teisest, on õhtul juba päris mõnus tunne.

Sama kehtib halvasti ütlemise kohta. Nii päev päeva järel ja lõpuks tunnedki, et armastad kogu kõiksust :).


Mida võiks iga lugeja teha, et oma kevadet ilusamaks muuta?
Olla siin ja praegu olemas. Elada just selles hetkes. Unustades korraks mineviku ja tuleviku. Siis on päike ilusam ja sõbra silmad soojemad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles