Soovitus: seakisa puhul kasutada kõrvakaitseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soovitus: sigade kisa puhul kasutada kõrvakaitseid
Soovitus: sigade kisa puhul kasutada kõrvakaitseid Foto: AFP / Scanpix

Briti tööohutusamet soovitab farmeritel sigade söötmise ajaks loomade valju kisa vastu panna pähe kõrvakaitsed.

Töötervishoiu ametnike sõnul on sigade hääle valjus rohkem kui 100 detsibelli, olles valjem kui näiteks mootorsae poolt tekitatud heli, kirjutab Daily Telegraph.

Ka anti sigadekasvatajatele välja selleteemaline brošüür.

«Seakari on võimeline tekitama 100-detsibellist või sellest valjemat müra, eriti veel siis, kui neid toidetakse,» seisab brošüüris.

Väidetavalt võib isegi lühikest aega sellises müras olemine kuulmist kahjustada.

«Mehhaaniline ja automatiseeritud söötmine aitab loomakisast tulenevaid kahjustusi vähendada või lausa olematuks muuta. Sellise söötmisviisi puhul ei pea sigade juurde üldse minema,» seisab soovituses.

Tööandjad peavad tagama, et seafarmide töötajad ei töötaks üle 80 detsibelli valjusega helis. 80 detsibelli võrdub heliga, mida on kuulda traktori kabiinis olles.

Uuring näitas, et briti seafarmide töötajatest iga viies töötab lubatust valjema heli sees.

«Kui kujutada ette 400 näljast siga, kes süüa tahavad ja söötja ilmudes ühel ajal valju kisa teevad, siis on see lärm lausa kõrvulukustav,» selgitas tööohutusameti esindaja Tony Mitchell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles