Hispaania kuningas loobus luksusjahist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kuningas Juan Carlos I
Hispaania kuningas Juan Carlos I Foto: SCANPIX

Hispaania kuninga Juan Carlos I loobus tema kasutuses olnud luksuslikust jahist Fortuna.

21-miljonit eurot maksva alusest loobumise taga on see, et kuningas püüab majandusraskustes ja tööpuuduses vaevleva rahvaga solidaarne olla, edastab enca.com.

Kuningas sai 41,5-meetrise jahi ärimeestelt kingituseks 2000. aastal. Hispaania meedia andmetel kulub jahi tankimiseks iga kord 20 000 eurot.

Vahemeres asuva Baleaari saarestiku turismiarendajate sõnul on kuninga kohalolek oma jahiga neile seni heaks reklaamiks olnud.

Nagu ka Hispaania kuningliku pere paleed, on see jaht tegelikult riigi omand. Paleesid ja jahti haldab rahvusliku pärandi fond.

Viimasel ajal ei ole Juan Carlos jahti enam nii palju kasutanud kui varem. Viimati käis ta sellega sõitmas möödunud aasta augustis.

«Kuningas langetas otsuse ja palus pärandifondil, et ta sellest jahist vabastataks,» teatas pärandifondi esindaja.

Pärandifond annab jahi üle valitsusele, mis otsustab, kas see alles jätta või maha müüa.

Kuningas Juan Carlos oli 1975. aastal võimule saades väga populaarne, sest tema abil taastus Hispaanias demokraatia. See oli võimalik, kuna diktaator Francisco Franco suri.

Nüüdses majandusprobleemide käes vaevlevas Hispaanias on kuningliku perekonna populaarsus märgatavalt kahanenud.

Hispaanias on töötuse määr tõusnud 27 protsendini.

Kuninga väimees, endine veepallur Inaki Urdangarin sattus korruptsiooniskandaali. Samuti kuninga noorem tütar Cristina, kelle abikaasa Urdangarin on.

Kuningas sattus hispaanlaste kriitika alla möödunud aasta aprillis, kui ta käis Aafrikas Botswanas kallil safaril. Kuninga puhkusekulud maksti kinni maksumaksja taskust.

See reis tuli päevavalgele, kuna kuningas sai reisil vigastada ning vajas haiglaravi. Juan Carlos vabandas hiljem rahva ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles