Eestis kõlab särtsakas argentiina tango

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja ja Martin Kiel.
Kaja ja Martin Kiel. Foto: Erakogu

Juuni lõpus esinevad Pärnus Ammende villas ja Tartus Athena konverentsi- ja kultuurikeskuses Argentiina tangomuusikud Leandro Schnaider ja Pablo Schiaffino, kelle kütkestava muusika saatel tantsivad Kaja ja Martin Keil.

Ammende villa turundusjuhi Annika Treiali teatel on Leandro Schnaider (bandoneón) ja Pablo Schiaffino (klaver) ehtsad porteñod ehk Buenos Airese põliselanikud, kelle esinemiste pagas nii sooloesinejate kui orkestriliikmetena tangolinna tuntumates lokaalides on muljetavaldav.

Duo musitseerib koos alates 2005. aastast nime all Ranas - Duo Porteño de Tango ja on pühendunud algupärase ning traditsioonilise tango mängimisele.

Neile täiesti omasel moel suudavad muusikud juba esimeste akordide kõlades avada kuulaja meeled selle salapäraselt elegantse ja igatsust täis dramaatilise alatooniga helide maailma.

Treiali teatel pärineb meeste kontserdi repertuaar nii varasemast kui uuemast tangoajastust. Teiste hulgas esitatakse Eduardo Arolase, Osvaldo Pugliese, Anibal Troilo ja Astor Piazzolla loomingut.

Sensuaalsete tantsuliste vahepaladena saab näha improvisatsiooni esitatavale muusikale.

Ehe ja algupärane argentiina tango tantsuna nii, nagu seda klassikalistes milongades ehk tantsusaalides tantsitakse, on pigem harmoonia otsinguil kõndimisviis, kui kindlaksmääratud koreograafiaga etendus.

Kontsertidel kaasa löövad Kaja ja Martin Keili tango nii tantsupõrandal kui elus on samuti alguse saanud Buenos Airesest.

Kontsert jätkub nii Pärnus, kui Tartus Milonga õhtuga.
Milonga on kõige otsesemas tähenduses argentiina tango tantsuõhtu kui ka koht iseenesest, kus tantsitakse ja mängitakse ainult tangot.

Klassikalistes milongades on muusika jaotatud 3-4 tangoks ehk tandaks, mille vahel on umbes minutiline paus koos vahemuusikaga, mis ei ole tango.

Pauside ajal vahetatakse partnerit. See ei ole küll kohustus, kuid on tavaks.

Kontserdid toimuvad Pärnus Ammende villa aias 19. juunil ja Tartus Athena konverentsi- ja kultuurikeskuses 20 juunil kell 19.

Piletid on saadaval Piletilevis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles