Kosmoseteleskoobi Kepler päevad võivad loetud olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmoseteleskoop Kepler
Kosmoseteleskoop Kepler Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Kepleri kosmoseteleskoobi päevad võivad loetud olla, sest tal tekkis positsioneerimissüsteemiga probleem.

2009. aastal välja saadetud eksoplaneetide otsija Kepler on seni leidnud 130 planeeti, mis tiirlevad ümber oma süsteemi tähe ning 2700 potentsiaalset planeeti, mille olemasolu nõuab veel kindlaks tegemist, edastab foxnews.com.

650 miljonit dollarit maksval teleskoobil tekkis selle nädala teisipäeval probleem orientatsiooni suunavarattaga, kuna see lakkas töötamast.

Teleskoop vajab oma neljast positsioneerimisrattast vähemalt kolme, et planeete otsida. Möödunud aastal lakkas esimene ratas töötamast.

«See ei ole missiooni jaoks just hea uudis. Seni oli ta enam vähem töökorras ning me lootsime veel palju,» sõnas NASA teadlane Charles Sobeck.

Kepleri teleskoop on Maast 64 miljoni kilomeetri kaugusel, mis tähendab seda, et on parandamismissiooni välja saatmiseks liiga kaugel.

«Me ei ole missiooni veel täielikult lõpetanud. Samas on see aga olnud väga edukas missioon,» sõnas NASA esindaja John Grunsfield.

Selle asemel, et keskenduda probleemile, püüavad insenerid ja teadlased leida alternatiivseid viise teleskoobi töötamiseks.

Uuritakse, kas Keplerit saab kasutada mõningatel astronoomilistel uuringutel, mis ei nõua nii suurt täpsust nagu planeetide otsimine.

Kepleri missiooni esmaseks ülesandeks oli leida planeete, mis on oma tähest sobival kaugusel ja sobivate temperatuuridega, mis võimaldaksid vee olemasolu. Vesi on samas elu alus.

Kuigi Kepler ei saa praegu uut infot koguda, on teadlastel aastate jagu materjali, mis nõuab läbitöötamist.

«Kepleri missioon oli mõeldud neljaks aastaks. Ta töötas neli aastat ning andis meile vajalikku infot. Oleme selle üle rõõmsad,» teatas NASA juhtivteadlane William Borucki.

Borucki lisas, et nad oleksid olnud õnnelikud, kui Kepler oleks veel neli aastat töötanud, sest siis oleks veelgi täpsem informatsioon tähtede ja planeetide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles