Soomaal tuleb loodusõhtu soome-ugri ekspeditsioonidest

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa külastuskeskus.
Soomaa külastuskeskus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval kell 18 on Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses loodusõhtu «Nähtamatud rahvad», mis on pühendatud soome-ugri rahvaste asualadele korraldatud ekspeditsioonidele.

Eesti kunstiakadeemia on meie sugulashõimude ainelise pärandi kogumiseks ja traditsioonide uurimiseks ekspeditsioone korraldanud alates 1978. aastast.

Välitööde esmane ülesanne on olnud dokumenteerida joonistustena nende rahvaste traditsioonilist kunsti. Lisaks on tehtud foto- ja heliülesvõtteid, mis on tihti ainulaadsed, kandes endas soome-ugri väikerahvaste ja nende elukeskkonna vääramatu hääbumise traagikat.

Sellest, miks ekspeditsioone korraldatakse, kes seal osalevad ja mida on nende kolme aastakümne jooksul korda saadetud, räägib Eesti kunstiakadeemia soome-ugri uurimisprogrammi juht, kunsti- ja kultuuriantropoloogia dotsent Kadri Viires koos eri aastatel uurimisreisidel osalenutega. Kommentaari annab doktor J. L. Rousselot Müncheni antropoloogiamuuseumist.

Loodusõhtu illustreerimiseks avatakse rahvuspargi külastuskeskuses ekspeditsioonide 30 aastapäeva puhul koostatud fotonäitus «Nähtamatud rahvad».

Kadri Viires ütles, et 16 suurel fotoportreel kujutatud eakad inimesed ei ole anonüümsed uurimisreisidel kohatud tüübid, vaid eelkõige oma keele, kultuuri ja mõttelaadi kandjad ning hoidjad.

«Venemaa kaardi suur roosa ala ei ole ühtne rahvamass,» rääkis Viires. «See koosneb paljudest väikestest kultuuridest. Portreedel kujutatud inimesed ei ole plakatlikult naerusuised, vaid elust ja tuulest parkunud ning pigem sissepoole vaatavalt mõtlikud.»

Loodusõhtu korraldavad riigimetsa majandamise keskus ja Eesti kunstiakadeemia koos keskkonnaameti ning mittetulundusühinguga Mardu Stuudio. Õhtu on kõigile huvilistele tasuta. Näitus «Nähtamatud rahvad» jääb avatuks 31. augustini.

Soomaa rahvuspargi külastuskeskus asub Viljandimaal Kõpu vallas Tipu külas Kõrtsi-Tõramaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles