ÜRO uus näljavastane «relv» on putukad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röstitud rohutirtsud
Röstitud rohutirtsud Foto: SCANPIX

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon (FAO) sõnul on veel palju toiduressursse, mis on kasutamata.

Asjatundjate hinnangul saab globaalse näljahädaga võidelda edukalt putukate abil, edastab Yahoo News.

«Putukad on toitvad, neis on vähe rasva ja palju valke. Need sobivad söögiks nii inimestele, kariloomadele kui lemmikloomadele,» teatasid FAO esindajad.

Samas aitab putukate kasvatamine ja nende tarbimine vähendada karjakasvatuse osakaalu ning selle kaudu ka kahandada saastumist. Samuti ei tooda lehmad siis enam nii palju metaani.

Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas vajab umbes kaks miljardit inimest toiduabi.

Teadlaste sõnul on igas maailmajaos putukaid, mis on koheselt, ilma töötlemata söödavad.

Uurijate sõnul on sellised söögikõlblikud putukad näiteks punased sipelgad,  mitut liiki rohutirtsud ja osa vesimardikaid. Neis on sama palju valku kui punases lihas, kuid märgatavalt vähem rasva.

Samuti sisaldavad putukad vajalikke aineid nagu rauda, magneesiumit, fosforit, seleeni ja tsinki.

Kuid söödavad on ka mesilased ja herilased.

Juba nüüd on Aafrikas putukaäri käimas. Veepudelitäis rohutirtse maksab 15 eurot. Aafrikas peetakse delikatessiks ka röövikuid ja vaklasid. Aasias süüakse hea meelega sipelgaid ning nende eest makstakse kõrget hinda.

Euroopa Liit andis kolm miljonit eurot kärbeste uurimiseks. Eesmärgiks teha kindlaks, kui palju kärbsed hävitavad loomaväljaheiteid. Farmerid kasutavad osa loomade väljaheidetest sõnnikuna, ülejääk põletatakse.

Lõuna-Aafrika Vabariigis sai ÜRO toetusfondist 100 000 dollarit projekt, milles putukate abil muudetakse loomsed ja inimtegevuse jäänused loomasöödaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles