«Üks päev» käis Ants Laaneotsaga Iraagis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja, pildil veel kindralmajori auastmes Ants Laaneots..
Kaitseväe juhataja, pildil veel kindralmajori auastmes Ants Laaneots.. Foto: Toomas Huik.

Seekordne Kanal 2 saade «Üks päev» näitas vaatajatele kindralleitnant Ants Laaneotsa töid ja tegemisi Iraagis.

Päev algas kell 7.40 hommikusöögiga ning siis tutvustas ta kunagi Saddam Husseinile kuulunud paleed.

Laaneots näitas uhket residentsi, mida väidetavalt kasutasid Saddami pojad pidutsemiseks. Ta teadis, et diktaator ja tema kaaskondsed tahtsid luksust, kuid puudus hea tööjõud ning ehituskvaliteet oli väga kehv.

Siis lennutati ta helikopteriga umbes 30 kilomeetri kaugusele pataljoniülemaga kohtuma.

Pärast seda suundus ta kompanii vastutusalasse, mille enamik elanikke on naised, sest Al Qaedaga koostööd teinud mehed istuvad vangis.

Laaneots tunnistas ka, et pole veel araabia keelt ära õppinud.

Läbi küla sõites rääkis ta, et see asula pole tegelikult just kõige vaesem. Prügihunnikud on tavalised, sest Iraagis pole prügikoristusteenistust kunagi olnud.

Kostis üksik automaadivalang, kuid see on riigis nii tavaline, et keegi ei pööra erilist tähelepanu.

Lõunat sõi Laaneots koos sõduritega sõjaväebaasi sööklas ning siis külastas Eesti sõjavälasi nende kasarmutes. Ta vestles sõduritega, kellel suuremaid probleeme ei paistnud olevat.

Järgmiseks läks ta soomustehnika surnuaeda ning vaatas erinevaid tanke. Enamik nendest kuulus kunagi Iraagi sõjaväele ning tehakse nüüd vanarauaks.

Siis sõitis Laaneots Bagdadi, kus toimus kolmveerandtunnine kohtumine USA kindrali David Petraeusiga. Kohtumine möödus sõbralikult, nagu alati.

Ta käis hiigelsuurel Saddami paraadväljakul ning ütles, et praegu õpetatakse seal sõjaväelasi erinevate soomusmasinatega asfaldil sõitma. Endise tankistina teadis ta, et see on väga raske.

Bagdadist jõudis ta tagasi parajal ajal, sest algamas oli liivatorm. Lõpuks andis ta teleintervjuu ning siis oli vaja koduteele asuda. Iraagist läks ta Kuveiti, kust lendas edasi Eesti poole.

Laaneots tänas saate lõpus vaatajad, et neil oli kannatust vaadata, ning soovis kõige paremat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles