Šampanja aitab ennetada dementsusega seotud mälukaotust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šampanja aitab ennetada dementsusega seotud mälukaotust
Šampanja aitab ennetada dementsusega seotud mälukaotust Foto: SCANPIX

Suurbritannia Readingi ülikooli hiljutise uuringu kohaselt aitab kahe-kolme klaasitäie šampanja joomine nädala hoida ära dementusest ja Alzheimeri tõvega seostatavat mälukaotust.

Šampanjas on kasulikke aineid, mis pärinevad tumedatest viinamarjadest, edastab Care 2Causes.

Neid kasulikke foolhappeid on eriti palju Pinot Noir ja Pinot Meunier viinamarjasortide viinamarjades.

Teadlased tegid katse rottidega, mis näitas, et šampanja parandas neil ruumilist ja lühiajalist mälu.

Katses lisati šampanjat rottide toidule kuue nädala jooksul.

Esmalt suunati šampanjat mitte saanud rotid labürinti toitu otsima. Pärast šampanja manustamist tehti teine labürindikatse, milles uuriti, kas rotid suutsid jätta meelde, kus labürindis toit asus.

Enne šampanja manustamist suutsid rotid toidu üles leida vaid 50 protsendil juhtudest. Kuid pärast kihiseva joogis saamist tõusis leidmisprotsent 70.

Rottidele tehtud biopsia näitas, et valgud mängivad lühiajalises mälus suurt rolli.

«Punase veiniga on tehtud palju uuringuid, mis on näidanud, et selles on kasulikke aineid. Huvitav oli uurida, kas sama kehtib ka šampanja puhul, sest mõlemaid jooke valmistatakse viinamarjadest,» selgitas teadlane Jeremy Spencer.

Ta lisas, et tegemist oli esimese uuringuga, mis näitas, et šampanja mõõdukas tarbimine parandab kognitiivset funktsiooni nagu mälu.

Šampanjas leiduvad kasulikud ained tõstavad veres lämmastikoksiidi taset, kiirendades verevoolu ning alandades vererõhku. Samas võib see aidata ennetada ka tromboosi teket.

Järgmisena tahavad teadlased teha šampanja katse inimestest vabatahtlike peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles