Vatikan kuulutas Mehhiko Püha Surma kummardamise pühaduseteotuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
La Santa Muerte
La Santa Muerte Foto: SCANPIX

Vatikani võimud mõistsid hukka Mehhiko sekti, mis kummardab Püha Surma ehk  La Santa Muertet, nimetades seda pühaduseteotuseks.

Vatikani kultuurinõukogu juht, kardinal Gianfranco Ravasi sõnas, et Püha Surma kummardamine on religiooni häbivääristamine, edastab BBC.

Kardinal Ravasi pidas usklikele ja mitte usklikele kõne Mehhiko pealinnas Mexicos.

Mehhikos on surma kummardamise sekt aina populaarsemaks muutunud ning selle liikmeskond kasvanud.

Sekti sümboliks on naise skelett, millel on vikat.

See sekt ja sümbol on eriti populaarsed Mehhiko neil aladel, kus valitsevad narkoparunid ning käib narkosõda.

Arvatakse, et see kultus pärineb Hispaania kolonistide aegadest.

La Santa Muerte kummardajatel on kodus altarid, kus on tema kuju või pilt ning kus põletatakse küünlaid ka viirukit. Sinna pannakse ohverdustena ka puuvilju ning teqilat. Püha Surma kummardajad loodavad, et nende soovid täituvad.

Ravasi sõnul on selline kummardamine religiooniga vastuolus.

«Jumalasse uskumine ülistab elu, kuid teie ülistate surma,» sõnas Ravasi.

Kardinal rõhutas ka seda, et La Santa Muertet kummardavad ka Mehhiko narkokartellide ärimehed. Ta süüdistas neid selle populariseerimises.

Ravasi jätkas, et Mehhikos, kus viimase kuue aastaga on narkovägivallas hukkunud rohkem kui 70 000 inimest, tuleks nooremat põlvkonda arvesse võttes surma kummardamisest loobuda.

«Maffial, narkoparunitel ja organiseeritud kuritegevusel ei ole mitte midagi ühist religiooniga, seda isegi siis, kui nad väidavad, et neil on pühak La Santa Muerte näol,» teatas kardinal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles