Vaatajad vajasid šokeerivate ooperistseenide tõttu arstiabi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Düsseldorfis etendunud «Tannhäuser»
Düsseldorfis etendunud «Tannhäuser» Foto: SCANPIX

Saksamaal keelati Richard Wagneri ooperi «Tannhäuser» tänapäevane variant, milles on stseenid gaasikambritest ja perekonna hukkamisest.

«Tannhäuser» võeti mängukavast maha pärast seda, kui osa teatrikülastajaid vajasid etendust vaadates meditsiinilist abi tekkinud šoki tõttu, edastab  The Telegraph.

Šokeeriva lavastuse taga on Düsseldorfi Deutche Oper am Rhein, mis on Saksamaa üks kuulsamaid oopereid.

Alates tänasest ei näe seda ooperit enam koos näitlejatega, vaid ainult kontserdina ette kantuna.

Lavastuses oli näha näitlejaid, kes olid klaaskambrites ning kui tekkis suits, vajusid nad põrandale. Lavastuses olid ka näitlejad, kelle pead aeti kiilaks. Nad kujutasid perekonda, kes maha lasti.

Ooperis oli veel ka vägistamise ja enesetapu stseene.

«Tannhäuseri» esietendus oli möödunud nädala laupäeval ja vaatajad vilistasid selle välja.

Ooperit kommenteeris ka Düsseldorfi juudi kogukonna juht Michael Szentei-Heise, kelle sõnul on see labane ja ebaseaduslik.

«Sellel ooperil ei ole mitte midagi tegemist holokaustiga. Arvan, et vaatajad tegid selle lavastajale ja ka ooperimajale väga selgeks,» sõnas Szentei-Heise.

Ooperi esindaja sõnas, et nad olid valmis selliseks reaktsiooniks.

19. sajandi helilooja Richard Wagner seostatakse natsismiga, sest ta oli Natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri lemmik helilooja.

Teda peeti ka antisemiidiks. Iisraelis ei ole mitte ühtegi ta ooperit lavastatud.

Ooper «Tannhäuser» põhineb legendidel, mis jutustavad minnesinger Tannhäuserist ja Wartburgis toimunud lauljate võistlusest.

«Tannhäuseri» tuntumad numbrid on Wolframi «Ehatähe laul» ja meeskooride püsirepertuaari kuuluv palverändurite koor III vaatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles