Teadlased avastasid «Brasiilia Atlantise»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivim, mis pärineb miljoneid aastaid tagasi merre vajunud mandrist
Kivim, mis pärineb miljoneid aastaid tagasi merre vajunud mandrist Foto: SCANPIX

Brasiilia geoloogid teatasid selle nädala kolmapäeval, et leidsid Rio de Janeirost 1500 kilomeetri kauguselt Atlandi ookeanist kunagi sinna vajunud mandri jäänused.

Atlandi ookean tekkis, kui Aafrika ja Lõuna-Ameerika teineteisest 100 miljonit aastat tagasi eraldusid, kirjutab news.com.au.

Brasiilia geoloogiaameti üks juhtudest Roberto Ventura Santos sõnas, et Atlandi ookeani põhjast leiti kunagi mandri osaks olnud graniit juba kaks aastat tagasi merepõhja uuringute käigus.

Graniit on üks niinimetatud mandrikivimitest.

«See on nagu «Brasiilia Atlantis». Oleme peaaegu selles kindlad, kuid hüpotees vajab veel tõendamist. Saame selle veel sellele aastal, kui teeme piirkonnas uue puurimise, et veel kivimeid saada,» teatas Ventura Santos.

Möödunud kuul tegid Brasiilia ja Jaapani teadlased mehitatud uurimisalusega Shinkai 6500 sukeldumise uurimiskohta, uurides seal asuvat formatsiooni.

«Senine analüüs on näidanud, et tegemist võib olla kontinendiga, mis vajus merepõhja miljoneid aastaid tagasi,» lausus teadlane.

Legendaarset Atlantist, mis väidetavalt vetevoogudesse kadus, mainis esimesena Vana-Kreeka filosoof Platon umbes 360. aastal eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles