Liigne naerugaasi kasutamine viis naise ratastooli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne naerugaasi kasutamine viis naise ratastooli
Liigne naerugaasi kasutamine viis naise ratastooli Foto: Wikipedia.org

Maailmas on teada mitmeid juhtumeid, mil naerugaasi ehk dilämmastikoksiidi liigkasutamine on kaasa toonud raskeid neuroloogilisi probleeme.

Väljaanne British Medical Journal kajastas 2009. aastal Taiwanis aset leidnud juhtumit, milles 19-aastane naine vajas arstiabi pärast mitu päeva kestnud probleeme jalgade mitte tunnetamise ja liikumisraskuste tõttu, edastab iltasanomat.fi.

Naine oli kaotanud tasakaalu ja jalgade tundlikkuse nädal varem. Lõpuks ei suutnud ta enam ilma abita kõndida.

Naine selgitas arstidele, et ta kasutas enda uimastamiseks naerugaasi. Uuringud näitasid, et selle aine tõttu oli naise organismis B-12 vitamiini tase langenud ning see mõjutas ta närvisüsteemi.

Teine samalaadne juhtum leidis aset 28-aastase mehega. Tema juhtumit kajastas 2010. aastal väljaanne Emergency Medicine Australasia.

Palju naerugaasi tarbinud meest raviti b-12 vitamiini süstidega, kuid pärast kolm kuud kestnud ravi ei olnud see kuigi palju tulemusi andnud.

«Naerugaas hävitab organismis B-12 vitamiini. Pikas perspektiivis tekitab see probleeme ka luuüdis ning närvikahjustuse,» selgitasid spetsialistid.

Naerugaasi pikaajalise kasutamise mõjusid on vähe uuritud. Samuti selle koosmõju alkoholiga.

Naerugaasi liigtarbimisega võib kaasneda taju kaotus, mis võib äärmuslikel juhtudel ka surma kaasa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles