Video: Nõukogude luuresatelliit oleks võinud USA kosmoseteleskoobiga kokku põrgata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude luuresatelliit oleks võinud USA kosmoseteleskoobiga kokku põrgata
Nõukogude luuresatelliit oleks võinud USA kosmoseteleskoobiga kokku põrgata Foto: Youtube

USA kosmoseagentuur NASA paljastas nüüd, et möödunud aasta kevadel oleks Nõukogude Liidu ajast pärit luuresatelliit võinud kokku põrgata USA kosmoseteleskoobiga.

Cosmos 1805 luuresatelliit ja Fermi kosmoseteleskoop möödusid teineteisest vaid mõnesaja meetri kauguselt, edastab AFP.

NASA teadlaste sõnul oli ohtlik olukord 3. aprillil 2012. aastal. Poolteist tonni kaaluv luuresatelliit oli kosmoseteleskoobist vaid 700 meetri ehk 30 millisekundi kaugusel.

NASA suutis kiire reageerimisega kokkupõrke ära hoida. Fermi kiirust tõsteti, selle tulemusel luuresatelliit kaugenes ning nende vahe oli lõpuks kuus kilomeetrit.

Cosmos 1805 liikus Fermi suunas kiirusega rohkem kui 43 000 kilomeetrit tunnis.

Kui need kaks oleks kokku põrganud, oleks see üsna suure katastroofi kaasa toonud. NASA uurijate sõnul oleks sellest nii palju energiat vabanenud nagu kahe ja poole tonni lõhkeaine plahvatamisel.

«Oli selge, et Fermi tuli teelt nihutada,» lausus NASA uurija Julie McEnery.

Kokkupõrge oleks mõjunud ka rahaliselt, sest Fermi maksumus on üle 600 miljoni dollari ning teleskoop ei oleks kokkupõrke järel enam töökorras olnud.

Fermi teleskoobi abil uuritakse muuhulgas näiteks kosmilisi gammapurskeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles