Laupäeval algab Sakalamaa kultuuri- ja spordipidu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa 2016. aasta käsipallimeistrivõistluste tarvis kvalifikatsiooniturniiri pidav Eesti rahvuskoondis võõrustab 16. juunil Viljandi spordihoones aset leidvas vastasseisus Belgia meeskonda.
Euroopa 2016. aasta käsipallimeistrivõistluste tarvis kvalifikatsiooniturniiri pidav Eesti rahvuskoondis võõrustab 16. juunil Viljandi spordihoones aset leidvas vastasseisus Belgia meeskonda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval kell 15 avatakse Viljandi Vabaduse platsil IX Sakala mängud, mille moto on «Hoiame kokku!».


Kogu nädala vältav ajaloolise Sakalamaa kultuuri- ja spordipidu kätkeb endas maakonna tantsu- ja laulupidu ning hulgaliselt spordivõistlusi, kus selgitatakse välja parim omavalitsus nii suuremate kui väiksemate arvestuses.

Avamisel tervitavad osavõtjaid ja publikut põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes Viljandi maavanemana oli üks Sakala mängude taaskorraldamise idee eestvedajaid, ning Viljandimaa omavalitsuste liidu esimees Andres Rõigas.

Muusikalist vürtsi pakuvad Viljandi muusikakooli puhkpilliorkester ja ansambel ning esimest korda kõlab Tonio Tamra loodud Sakala mängude signatuur.

Publiku ette astuvad võimlemisklubi Meetrum liikmed, mängude tule tantsivad Viljandi spordihoone ees põlema rahvakultuuriseltsi Vabajalg mehed ning sportlaste ja treenerite esindajad annavad kõikide osalejate nimel ausa mängu vande.

IX Sakala mängud lükkab käima Viljandi spordihoones peetav maakonna tantsupidu, mis nagu kuu aja pärast algav üldtantsupidugi, on kantud mereteemast.

Kuigi mängudel osalevad omavalitsused, kes kuulusid Viljandimaa koosseisu esimeste mängude ajal 1939. aastal, on nendega peorõõmu jagama tulnud ka Pärnu- ja Tartumaa tantsurühmad ning Tallinna, Kuuste ja Kuivajõe lauljad.

Mängude spordivõistluste kavas on kergejõustik, köievedu, palli- ja lauamängud, mälumäng, jooksud, vabamaadlus, jahilaskmine ja jalgrattakross.

Juba eelmistest mängudest jaotatakse omavalitsused suuruse järgi kahte gruppi: need, kus on rohkem kui 3000 elanikku, ja need, mille elanike arv jääb alla 3000. Mängude võitjate selgitamiseks liidetakse suurtel omavalitsustel 14 ja väikestel omavalitsustel 8 parema ala tulemused.

IX Sakala mängud lõpevad 30. mail maakonna laulupeoga Viljandi lauluväljakul. Sellele suundutakse suures rongkäigus, mis saab alguse kell 15.30 Raekoja pargist ning on samuti omamoodi sissejuhatus üldlaulu- ja tantsupeole: esitletakse Tallinna rongkäigus kasutatavaid omavalitsuste uusi silte ja suurt Mulgi kaabut.

Laulupeol astuvad üles eri kooriliigid, puhkpilliorkester ja noorte viljandimaalaste kitarriorkester. Kõlab üldlaulupeo repertuaar ning tuntud ja tunnustatud viljandimaalased esitavad vahetekste.

Laulupeole järgneb mängude pidulik lõpetamine, millel pärjatakse spordivõistlused võitnud omavalitsusi.

Korraldajad ootavad suurest spordi- ja kultuuripeost osa saama kõiki endisi ja praegusi sakalamaalasi.

Sakala mängude ajakava on näha internetiaadressil. http://www.viljandimaa.ee/sakalamangud/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles