Leiti kuningas Louis XVI viimane kiri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kuningas Louis XVI
Prantsuse kuningas Louis XVI Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaa käsikirjade ekspert leidis giljontiini all pea kaotanud kuningas Louis XVI viimase originaalkirja.

Louis XVI kirjutis kannab pealkirja «Kõikidele prantslastele» ning ta kirjutas selle 1791. aastal pisut enne Pariisist põgenemist, kirjutab The Telegraph.

Koos oma abikaasa, kuninganna Marie-Antoinette`iga püüdis ta jõuda kindluslinna Montmédysse, kuid revolutsionäärid tabasid kuningliku paari Varennes-en-Argonne`is ja tõid nad Pariisi tagasi.

Kuningas ja kuninganna arreteeriti ning neid süüdistati Prantsusmaa hävingus.

Louis XVI ja Marie-Antoinette mõisteti riigireetmises süüdi ning nad giljotineeriti 1793. aastal.

Oma viimases kirjas süüdistab kuningas revolutsionääre Prantsuse krooni alavääristamises ja solvamises ning kaitseb oma vetoõigust. Samas on kuningas sotsiaalse võrdsuse vastu.

«Prantslased, eelkõige pariislased tulge oma kuninga juurde tagasi. Kuningas on alati teie isa ja parim sõber,» seisab kirjas.

Kuninga viimane, 16 lehekülje pikkune kiri kadus pärast tema surma, kuid sellest läksid koopiad liikvele.

Prantsuse ajaloolase, antiikkäsikirjade uurija Gérard Lhéritieri sõnul  avastas ta, et originaalkiri  on ühe USA kollektsionääri käes.

Kollektsionäär sai selle oma valdusse koos Louis XVI venna, Provence`i krahvi dokumentidega.

Lhéritieri sõnul küsib kollektsionäär selle kirja eest mitu miljonit eurot.

«Otsime võimalusi, kuidas seda kirja Prantsusmaale tagasi tuua. Meile on siiani mõistatuseks, kuidas see USAsse sattus, kuid pärast Suurt Prantsuse Revolutsiooni põgenesid mitmed prantsuse aristokraadid USAsse,» selgitas ajaloolane.

Louis XVI eluloo kirjutanud Jean-Christian Petitfils`i sõnul on nimetatud kirja puhul tegemist kuninga viimase poliitilise manifestiga.

«See tekst on võtmeks, mis aitab mõista Louis XVI suhtumist revolutsiooni,» lisas Petitfils.

Louis XVI viimast kirja saab näha selle kuu lõpuni Pariisis asuvas kirjade ja käsikirjade muuseumis.

Louis XVI (23. august 1754 – 21. jaanuar 1793) oli viimne Prantsusmaa ja Navarra kuningas enne revolutsiooni 10. maist 1774 14. septembrini 1791 ja prantslaste kuningas 14. septembrist 1791 – 21. septembrini 1792.

Louis päris riigi oma vanaisalt Louis XV-lt, kuna tema isa ja varasem troonipärija oli juba (1765) surnud. Ta krooniti Reimsis 11. juunil 1775. 16. mail 1770 abiellus ta Austria ertshertsoginna Marie Antoinette'iga, kellega tal oli kaks poega ja kaks tütart.

10. augustil 1792 rünnati kuningliku perekonna residentsi Tuileries’d ja Louis XVI oli sunnitud koos perekonnaga Rahvuskonvendi kaitset otsima. Alates 13. augustist loeti tema ja ta perekond ametlikult vangideks, algul Luxembourgi palees, seejärel Temple’is. 

21. septembril 1792 kuulutati Prantsusmaa vabariigiks.

11. detsembril 1792 algas Rahvuskonvendis protsess riigireetmises süüdistatava Louis XVI, keda nüüd nimetati kodanik Louis Capet, üle. Ta mõisteti surma 16/17. detsembri ööl häältega 361 : 360 . Ka Philippe Egalité (Orléans’i hertsog) hääletas kuninga surma poolt.

Louis XVI suri väärikalt, olles andestanud oma vaenlastele. Oma viimase sõnana ütles Louis, et ta sureb süütuna, lootuses, et tema veri prantslastele õnne toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles