Holland saab homme kuninga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi kroonprints Willem-Alexander ja kroonprintsess Maxima
Hollandi kroonprints Willem-Alexander ja kroonprintsess Maxima Foto: SCANPIX

Hollandi kuninganna Beatrixi viimane õhtusöök kuningannana on täna.

Sellele ametlikule hüvastijätuõhtusöögile on kutsutud nii pereliikmed kui ka poliitikud ja väliskülalised, edastab iltalehti.fi.

Õhtusöök leiab aset Hollandi rahvusmuuseumis Rijksmuseumis Amsterdamis.

Kroonprints Willem-Alexanderist saab kuningas homme 30. aprillil. Tseremoonia algab kohaliku aja järgi kell kümme hommikul kuninglikus palees kuninganna kroonist loobumise tseremooniaga. Kuninganna annab kroonist ja troonist loobumise dokumentidele allkirja pereliikmete ja valitsusliikmete juuresolekul.

Willem-Alexander annab Nieuwe Kerkis kuningavande ning talle pannakse pähe kroon.

Pidustustel osaleb kogu Hollandi kuninglik perekond, välja arvatud üks liige. Willem-Alexandri üks noorematest vendadest, prints Johan Frison sai raskelt vigastada aasta tagasi, jäädes Austrias suusatades lumelaviini alla. Ta on siiani koomas.

Pärast kroonimistseremooniat tervitavad kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Maxima kuningalossi rõdult rahvast. Kohal on ka senine kuninganna Beatrix, kes hakkab kandma printsessi tiitlit. Pärast hümni tulevad rõdule ka kuninga ja kuninganna tütred, printsessid Amalia, Alexia ja Ariane.

Willem-Alexander on Hollandi esimene kuningas üle 123 aasta. Kuninganna Beatrix sai krooni oma emalt Julianalt, kes tõusis troonile pärast oma ema, kuninganna Wilhelminat.

Hollandi uuele kuninglikule paarile kantakse ette ka pala «The Song for the King», mis on kirjutatud just neile.

Kuningas hakkab palka saama sama palju kui ta ema kuningannana sai – aastas 825 000 eurot.

Kuningas ja kuninganna jäävad esialgu elama Wassenaaris asuvasse Eikenhorsti paleesse. Hiljem kolivad nad Haagi Huis ten Boschi paleesse. Endine kuninganna Beatrix elab jätkuvalt edasi Drakensteyni lossis.

Beatrixi sünnipäev on 30. aprillil, mis on seni olnud ka rahvuspüha. Edaspidi on hollandlastel vaba päev 27. aprillil, kui on kuningas Willem-Alexanderi sünnipäev.

Kroonprints Willem-Alexander Claus George Ferdinand on vihjanud, et võtab kuninganimeks Willem IV. Hiljem lükkas selle ümber, öeldes et jääb Willem-Alexandri juurde.

Willem-Alexander abiellus 2002. aastal argentiinlanna Maxima Zorreguieta Cerrutiga. Neil on kolm tütart. Tulevane kuningas harrastab sporti ja jahipidamist. See viimane aga hollandlastele ei meeldi.

Kroonprintsi minevikus leidub ka kõmulist. Enne abiellumist oli tal playboy kuulsus ja ta pidutses palju. Ka kroonprintsessi on saatnud kõmu, sest ta isa kuulus Argentina sõjaväelisesse huntasse. Selle tõttu ei andnud Holland talle luba tütre pulma tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles